Zelf tonijnsalade maken is heel eenvoudig en ook super lekker. Zelfgemaakte tonijnsalade smaakt zó veel lekkerder dan wanneer je het kant-en-klaar uit een bakje koopt. Het is eigenlijk zonde om het niet zelf te bereiden. Het fijne van zelf tonijnsalade maken is dat je volledig zelf kan beslissen welke ingrediënten je gebruikt. Het enige wat je nodig hebt is tonijn (uit blik) en iets romigs om het mee te vermengen. Vaak wordt mayonaise gebruikt, maar zelf kies ik meestal voor een yoghurtbasis. Door de Griekse yoghurt wordt het een heerlijk gezonde tonijnsalade met een lekkere frisse smaak. De combinatie van tonijn, ui, paprika en zongedroogde tomaatjes smaakt heerlijk. Perfect hartig beleg voor op brood!
De gezondheidsvoordelen van tonijn
Tonijn is caloriearm en een geweldige bron van eiwitten. Tonijn bevat 25,9 gram eiwitten en 114 calorieën per 100 gram. Doordat tonijn zo rijk is aan eiwitten, is tonijn bijvoorbeeld perfect voor mensen die meer spieren willen kweken. Het lichaam heeft namelijk veel eiwitten nodig om spiermassa te kweken. Eiwitrijk voedsel geeft je ook een langdurige verzadigd gevoel. Doordat tonijn ook nog eens weinig calorieën bevat, helpt het ook met afvallen. Pas wel op dat je niet te vaak tonijn eet. Het wordt namelijk aangeraden om niet meer dan vier keer per week vette vis te eten in verband met het kwikgehalte in vis.
Ingrediënten tonijnsalade voor op brood
Recept voor 2-3 dik belegde broodjes
- Tonijn (blik 160 gram)
- Griekse yoghurt
- Paprika
- Zongedroogde tomaat
- 1 kleine rode ui
- Bosui
- Olijfolie
- Knoflookpoeder
- Zout
- Peper
- Witte wijnazijn (gewone witte azijn kan ook)
Stappenplan voor het zelf maken van tonijnsalade
- Open het blikje tonijn en laat het vocht uitlekken.
- Snij de ui, paprika, zongedroogde tomaten en bosui in kleine stukjes.
- Plaats de stukjes ui, paprika en zongedroogde tomaten samen met de tonijn in een kom of schaal.
- Voeg twee volle eetlepels Griekse yoghurt, één eetlepel witte wijnazijn en een flinke scheut olijfolie toe.
- Breng de tonijnsalade op smaak met zout, peper en een snufje knoflookpoeder.
- Meng het geheel goed door elkaar.
- Garneer met de fijngesneden bosui.
Variaties met tonijnsalade
Tonijnsalade is natuurlijk niet alleen lekker voor op brood, maar ook op crackers en op toast voor bij de borrel. Serveer het in een leuke schaal tijdens een feestje en je hebt een lekkere dip voor je gasten. Dit gerecht is ook lekker met kappertjes erbij.
Ben je op zoek naar recepten om meer spieren te kweken? Bekijk deze drie recepten om te bulken tijdens de herfst en winter.