1. Ingrediënten
Net zoals bij ieder recept dien je eerst de ingrediënten uit te kiezen die je wilt fermenteren tot vodka. Meestal wordt vodka gemaakt van granen. Maar ook aardappels kunnen fungeren als basis voor je eigen gemaakte vodka. Dit komt door de actieve enzymen in het zetmeel. Het zetmeel wordt dan afgebroken en omgezet in suikers die gefermenteerd kunnen worden. Om dit proces tot stand te brengen moeten de aardappels gegelatineerd worden, dit gebeurt meestal rond de 66 graden.
2. Aardappelbrij maken
De tweede stap in het proces van zelf vodka stoken, is het maken van een aardappelbrij. Voor een fles vodka is ongeveer 9 kilogram gegelatineerde aardappel nodig. Na dit proces stamp je de aardappels goed fijn en voeg je hier later 19 tot 22 liter water aan toe. Zorg er dus dat je een grote pan tot je beschikking hebt. Hierna breng je dit goedje weer op een temperatuur van 66 graden en voeg je 1 kilogram geplette en gemoute gerst OF tarwe toe aan het mengsel. Deze brij laat je vervolgens zo’n 2 uur staan, terwijl je tussendoor af en toe roert.
3. Fermenteren
Wanneer de brij klaar is, is het tijd voor het fermentatieproces. Dit kan je alleen uitvoeren in een zeer schone werkomgeving, waarbij een ontsmet vat tot de benodigdheden hoort. Voor een brij van 19 liter is een inhoud van 28 liter nodig en een waterslot gewenst. Deze bevestig je aan een deksel of dop, speciaal voor het gistingsproces. Je giet de brij in het vat, vanaf een redelijke hoogte, hiervoor gebruik je een zeef. De hoogte van het gieten is belangrijk voor de hoeveelheid zuurstof, die nodig is om de brij te laten groeien en te fermenteren. Na het gieten van de brij in het vat wordt er gist toegevoegd, flink geroerd en wordt het vat gesloten.
4. Distilleren
Nu de vloeistof gefermenteerd is, kan de gefermenteerde brij overgegoten worden in een ontsmette emmer/fles of direct in de distilleerketel. Een distilleerketel verwarmt gefermenteerde vloeistof met een laag alcoholgehalte, tot een temperatuur boven het kookpunt van alcohol maar lager dan water, om ervoor te zorgen dat de alcohol verdampt. Van buitenaf wordt de ketel gekoeld met koud water, hierdoor kan de verdampte alcohol afkoelen en weer condenseren tot een vloeistof.
5. Bottel de vodka
Nadat je het alcoholpercentage (tussen de 40% – 50%) en de zuiverheid van de gedistilleerde vloeistof hebt gecontroleerd, is het tijd om het distillaat over te gieten. Dit doe je in een actief koolfilter om de zuiverheid te waarborgen. Als je vodka goed verdund is, het juiste alcoholpercentage bevat en een mooie zuivere kleur heeft is het klaar om gebotteld te worden. Dit kan in diverse glazen flessen, die afgesloten worden met een kurk of dop. Het bottelen kan gemakkelijk met de hand worden uitgevoerd.
Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen over het stoken van je eigen vodka? Stuur ons dan een bericht en wij leggen je de stappen haarfijn uit!