• Home
  • Gezonde recepten
    • Alle recepten
    • Koolhydraatarme recepten
    • Vegetarische recepten
    • Eiwitrijke voeding
    • Glutenvrije recepten
    • Caloriearme recepten
    • Vegan recepten
    • Sportvoeding recepten
    • Seizoensrecepten
    • Ongezonde recepten
    • Drinken
    • Biologische voeding
  • Gezonde maaltijd
    • Avondeten recepten
    • Gezonde lunch
    • Onbijt idee
  • Reviews
    • Alle food reviews
    • Glutenvrije producten
    • Lactosevrije producten
    • Koolhydraatarme producten
    • Vegan producten
    • Eiwitrijke producten
    • Vegetarische producten
  • Lifestyle
    • Sport
    • Bewust eten
  • Contact
    • Over Food Bird
    • Adverteren
    • Gastbloggen
    • Linkpartners
maak in 5 stappen je eigen vodka | Food Bird
Alle recepten ,  Bewust eten ,  Drinken ,  Ongezonde recepten

Zo maak je in 5 stappen zelfgemaakte Vodka

ByManouk
on 9 februari 201828 augustus 2019
26164
0

Waarom vodka kopen als je het ook zelf kunt maken? Als je een liefhebber bent is het leuk om voor de verandering eens zelf vodka te maken. Dit is echter nog niet zo makkelijk als thuis koffie creëren, het proces kent vele stappen. Een beetje geduld is daarom zeker nodig! Lees in onderstaand artikel hoe jij je eigen vodka kunt produceren.

1. Ingrediënten

Net zoals bij ieder recept dien je eerst de ingrediënten uit te kiezen die je wilt fermenteren tot vodka. Meestal wordt vodka gemaakt van granen. Maar ook aardappels kunnen fungeren als basis voor je eigen gemaakte vodka. Dit komt door de actieve enzymen in het zetmeel. Het zetmeel wordt dan afgebroken en omgezet in suikers die gefermenteerd kunnen worden. Om dit proces tot stand te brengen moeten de aardappels gegelatineerd worden, dit gebeurt meestal rond de 66 graden.

2. Aardappelbrij maken

De tweede stap in het proces van zelf vodka stoken, is het maken van een aardappelbrij. Voor een fles vodka is ongeveer 9 kilogram gegelatineerde aardappel nodig. Na dit proces stamp je de aardappels goed fijn en voeg je hier later 19 tot 22 liter water aan toe. Zorg er dus dat je een grote pan tot je beschikking hebt. Hierna breng je dit goedje weer op een temperatuur van 66 graden en voeg je 1 kilogram geplette en gemoute gerst OF tarwe toe aan het mengsel. Deze brij laat je vervolgens zo’n 2 uur staan, terwijl je tussendoor af en toe roert.

3. Fermenteren

Wanneer de brij klaar is, is het tijd voor het fermentatieproces. Dit kan je alleen uitvoeren in een zeer schone werkomgeving, waarbij een ontsmet vat tot de benodigdheden hoort. Voor een brij van 19 liter is een inhoud van 28 liter nodig en een waterslot gewenst. Deze bevestig je aan een deksel of dop, speciaal voor het gistingsproces. Je giet de brij in het vat, vanaf een redelijke hoogte, hiervoor gebruik je een zeef. De hoogte van het gieten is belangrijk voor de hoeveelheid zuurstof, die nodig is om de brij te laten groeien en te fermenteren. Na het gieten van de brij in het vat wordt er gist toegevoegd, flink geroerd en wordt het vat gesloten.

4. Distilleren

Nu de vloeistof gefermenteerd is, kan de gefermenteerde brij overgegoten worden in een ontsmette emmer/fles of direct in de distilleerketel. Een distilleerketel verwarmt gefermenteerde vloeistof met een laag alcoholgehalte, tot een temperatuur boven het kookpunt van alcohol maar lager dan water, om ervoor te zorgen dat de alcohol verdampt. Van buitenaf wordt de ketel gekoeld met koud water, hierdoor kan de verdampte alcohol afkoelen en weer condenseren tot een vloeistof.

5. Bottel de vodka

Nadat je het alcoholpercentage (tussen de 40% – 50%) en de zuiverheid van de gedistilleerde vloeistof hebt gecontroleerd, is het tijd om het distillaat over te gieten. Dit doe je in een actief koolfilter om de zuiverheid te waarborgen. Als je vodka goed verdund is, het juiste alcoholpercentage bevat en een mooie zuivere kleur heeft is het klaar om gebotteld te worden. Dit kan in diverse glazen flessen, die afgesloten worden met een kurk of dop. Het bottelen kan gemakkelijk met de hand worden uitgevoerd.

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen over het stoken van je eigen vodka? Stuur ons dan een bericht en wij leggen je de stappen haarfijn uit!

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 11   Gemiddelde:  2.8/5]
Share:
Tags: alcoholpercentage, lifestyle, vodka, Vodka maken
avocado niet eten voor het sporten
Preview Post

5 dingen die je niet moet eten voor het sporten

Diverse soorten gedroogd fruit
Next Post

4 gezonde varianten van lekker snoepgoed

Leave a Comment

Reactie annuleren

Your email address will not be published.

You may also like

post-image
Alle recepten ,  Avondeten recepten ,  Caloriearme recepten ,  Gezonde lunch ,  Gezonde recepten ,  Gezonde voeding ,  Glutenvrije recepten ,  Maaltijd ,  Seizoen ,  Sportvoeding ,  Vegan recepten ,  Vegetarische recepten

Knolselderijsoep recept zonder staafmixer

ByManouk
on 1 februari 201929 augustus 2019
3243
0
post-image
Alle recepten ,  Caloriearme recepten ,  Gezonde lunch ,  Gezonde recepten ,  Gezonde voeding ,  Maaltijd

Tosti geitenkaas met serranoham en pesto

ByManouk
on 8 februari 201929 augustus 2019
3651
0
post-image
Avondeten recepten ,  Bewust eten ,  Gezonde voeding ,  Lifestyle

Geen zin om te koken, maar wat dan? Keuzegids met tips en ideeën voor hulp bij het kiezen

ByManouk
on 1 augustus 201929 augustus 2019
10157
0
post-image
Alle recepten ,  Gezonde recepten ,  Gezonde voeding ,  Glutenvrije recepten ,  Ongezonde recepten ,  Vegetarische recepten

Zelf glutenvrije slagroomtaart met aardbeien maken

ByManouk
on 14 juni 201929 augustus 2019
4661
0
img

Over mij

Hi! Mijn naam is Manouk Lisse. Via dit blog deel ik graag met jullie mijn passie voor voeding en een gezonde levensstijl. Dit doe ik middels inhoudelijke blogs over onder andere kooktips en inspiratie. Enjoy!
  • Most Views
  • Recent Posts
Caloriearme snack - Hüttenkäse - Food Bird

8 caloriearme en gezonde snacks om af te vallen

ByManouk
on 25 september 201829 augustus 2019
28745
0
maak in 5 stappen je eigen vodka | Food Bird

Zo maak je in 5 stappen zelfgemaakte Vodka

ByManouk
on 9 februari 201828 augustus 2019
26164
0
11x caloriearm en mager broodbeleg om snel af te vallen

11x Mager broodbeleg – Inspiratie voor caloriearm beleg op brood

ByManouk
on 26 juli 20195 september 2019
24231
0
whiskey met glazen

5 heerlijke gerechten die perfect passen bij Whisky

ByManouk
on 15 maart 201829 augustus 2019
13786
0

Gastonormbakken voor de horeca

mei 12, 2022
3-leuke-barbecue-gerechten

3 toetjes die je op de BBQ maakt!

apr 22, 2022
Gezonde voeding

3 maaltijden die goed zijn na je bezoek bij de sportschool!

apr 15, 2022
Drank cadeau

Dit zijn de 4 beste cadeaus om te geven op Vaderdag!

apr 15, 2022

Facebook

Copyright 2017 - Food Bird