1. Filterkoffie
Een ‘gewoon’ kopje filterkoffie is een prima keuze. Het is gemakkelijk en doet je toch een beetje terugkeren naar ‘vroeger’. Vaak gebeurt het zetten van deze koffie met behulp van snelfiltermaling of opgieten zoals vroeger werd gedaan. Naar smaak melk, koffiemelk, of suiker toevoegen, en je hebt een heerlijke bakkie.
2. Bonenkoffie
Tegenwoordig zie je steeds meer koffiezetapparaten die zijn gemaakt voor het vermalen van bonen. Je hebt zeer veel keuze uit de bonensoorten en daarmee ook uit allerlei smaken. Daarbij kun je denken aan soorten in single origin koffie, wat betekent dat deze soorten geen blends zijn, maar ook nog eens worden onderscheiden. Zoals de stevigere smaak van Robusta bonen of de zachtere smaak van Arabica bonen. Want er is een degelijk verschil tussen Robusta en Arabica koffiebonen.
3. Espresso
De Espresso is aan het begin van de 20e eeuw uitgevonden. Er was behoefte aan snellere bereiding door de grote vraag naar koffiedranken, en zo werd de Espresso geboren. De eerste espressomachines dateren ook uit die tijd, waarbij stoomdruk werd gebruikt om de koffie door een filter heen te persen. Een Espresso is kleiner dan een gewone kop koffie, namelijk 30 milliliter. Bij een Espresso kun je gebruik maken van verschillende koffiebonen. Het is een misverstand dat een Espresso altijd zeer sterk is; een espresso gemaakt van Arabica bonen bevat behoorlijk veel minder cafeïne dan een bak “gewone” koffie van mindere kwaliteit Robusta bonen
4. Lungo
Een caffè Lungo is de Italiaanse benaming van een espresso met langere doorlooptijd. De extractietijd is langer waardoor meer bittere bestanddelen in de koffie komen.
5. Macchiato
Een caffè macchiato is de Italiaanse benaming van een espresso met een klodder melkschuim erop. Belangrijk is dat melk er niet daadwerkelijk ingegoten mag worden.
6. Latte Macchiato
Een caffè Latte Macchiato is de Italiaanse benaming van een glas met opgestoomde melk en melkschuim die je even laat staan terwijl je een espresso maakt. Het schuim en de melk gaan zich van elkaar scheiden. Wanneer je de espresso er voorzichtig overheen giet krijg je een mooie gelaagde structuur. Melk onderin, espresso in het midden en schuim bovenop!
Deze zes soorten behoren tot de populairdere soorten koffie, omdat ze nu eenmaal zo lekker zijn. Ook voor thuis! Maar er zijn nog veel meer koffiesoorten te ontdekken. En om het helemaal tot de perfecte warme drank te maken past koffie nog eens in een gezonde lifestyle. Zo hangt een gebruik van 2 tot 4 koppen koffie per dag samen met een ongeveer 10% lager risico op hartziekten. Verder is aangetoond dat een gebruik van 2 tot 4 koppen koffie per dag samenhangt met een ongeveer 10% lager risico op een beroerte! Zet dus nog maar een bakkie!