Dopamine
Wij vinden het allemaal fijn als we ‘likes’ krijgen op onze sociale media. Het voelt goed om een Whatsapp-berichtje te krijgen, of een e-mail ontvangen. Het (1)-tekentje in onze telefoon is iets wat zo snel mogelijk weggewerkt moet worden. Maar waarom werkt dit zo, waarom wordt onze interesse ‘getriggerd’?
Deze zaken voelen lekker, om vrijwel dezelfde reden dat het goed voelt om een workout erop te hebben zitten, het bepalen van een doel, of het behalen hiervan. Ons brein maakt het goedje ‘dopamine’ aan; een molecuul dat een belangrijke rol speelt bij het ervaren van plezier en genot.
Doordat het brein dopamine aanmaakt, kan de weg worden vrijgemaakt voor opioïden; de stof die ons goed laat voelen. Dopamine fungeert als herinnering voor het brein dat we plezier gaan ondervinden. En elke keer dat wij ‘liken’, delen, een reactie plaatsen of andere ‘sociale actie’, wordt dit goedje aangemaakt. We stimuleren met sociale acties ons gevoel van behoren en ons concept van onszelf. Wil je meer weten over hoe het werkt? Lees hier verder over de werking van dopamine.
Hoe sociale media ons zelfbeeld beïnvloeden
Likes, reacties en shares hebben dus onbewust invloed op hoe we ons voelen. Je kunt dit voor jezelf goed nagaan: je weet zelf heel goed wat ‘scoort’ op sociale media: een foto waarop je er goed uitziet heeft een hogere kans op likes dan een foto waar je niet zo goed opstaat. Die post je dan ook niet. We creëren dus voor de buitenwereld een positief beeld wat niet helemaal klopt met de werkelijkheid. Door filters en soms zelfs Photoshop wordt het beeld verder opgepoetst.
We worden gebombardeerd met ‘perfecte’ foto’s van anderen. Het is heel makkelijk om jezelf te gaan vergelijken, en jaloers te worden op andermans uiterlijk. Vooral jonge tieners en adolescenten hebben last van zichzelf vergelijken. Uiteindelijk kan dit leiden tot een negatiever beeld van jezelf. En dat is schadelijk voor je gezondheid!
Sociale media en een gezonde levensstijl
Overigens zijn sociale media niet altijd slecht. Het heeft ongelofelijk veel deuren geopend: je kunt elkaar snel bereiken, informatie is voor vrijwel iedereen toegankelijk, we kunnen content delen en lezen over de dingen die onze interesses aanwakkeren, en meer. Het is alleen de kunst om ‘in balans te blijven’, en niet meegezogen te worden in de eindeloze massa. Daarvoor heb ik de volgende tips:
- Je bent mooi zoals je bent: iedereen is anders, en er zijn altijd ‘mooiere’ en ‘minder mooie’ mensen dan jijzelf. Jezelf vergelijken met anderen is daarom zinloos; er is maar één versie van jezelf die je moet koesteren!
- Het zijn maar cijfertjes: de likes die je geeft aan anderen, en degene die jezelf ontvangt laten je goed voelen, maar uiteindelijk zijn ze niet altijd op de waarheid gebaseerd. Het zijn maar cijfertjes!
- Neem het allemaal niet zo serieus: Het is oké om jezelf uit te drukken op sociale media op de manier die jou het beste lijkt. Maar neem het alsjeblieft niet té serieus: de meeste voldoening krijg je nog altijd van een persoonlijk, diepgaand gesprek dat niet vervormd is door filters en andere methoden om onszelf te maskeren!
Hoe denk jij over ons sociale media-gebruik? Heb je verdere tips of tricks om er goed mee om te gaan, op een manier die bijdraagt aan een gezonde levensstijl? Deel het met ons op de sociale kanalen, en vergeet daarbij niet te liken en te delen!