Een quesadilla is een veelzijdige maaltijd voor ieder dagdeel. Je kunt het eten als ontbijt, lunch, avondeten of gewoon als snack. De tortilla wraps en kaas staan niet bekend om hun voedzaamheid, maar je kan de vulling zo gezond maken als je zelf wil. Zelf heb ik dus gekozen voor een heerlijk gezonde quesadilla met zwarte bonen, paprika en komijn. Dit recept is ook heel geschikt voor mensen die eigenlijk niet zo graag bonen lusten. Ik had het namelijk voorgeschoteld aan mijn oom die niet van bonen houdt, maar zelfs hij was enthousiast! Hij zei: “Ik lust geen zwarte bonen, maar wel op deze manier!” Dit recept voor quesadilla is dus niet alleen (semi-)gezond, maar ook super lekker.
Komijn helpt vet verbranden
De gemalen komijn geeft het gerecht een heerlijk warme, kruidige smaak die de smaak van zwarte bonen goed aanvult. Maar wist je ook dat komijn super gezond is? Komijn bevat heel veel ijzer. Eén theelepel komijn bevat maar liefst 1,4 milligram ijzer. Dat is 17,5% van de aanbevolen hoeveelheid per dag voor volwassenen. Bovendien versnelt komijn de vetverbranding en helpt het met gewichtsverlies. Ik strooide daarom meteen maar extra kaas op mijn quesadilla 😉
Tips voor het maken van de perfecte quesadilla
Het maken van de perfecte quesadilla vergt enige oefening. Het is natuurlijk uitermate teleurstellend wanneer je heerlijke quesadilla uit elkaar valt voordat je het op kan eten. Ik deel daarom graag mijn tips.
- Tip nummer 1: Gebruik een tosti-grill in plaats van een pan. Als je te dik belegt, valt al je vulling uit de quesadilla wanneer je het omkeert in de pan. Een tosti-grill biedt de uitkomst omdat je de quesadilla niet hoeft om te keren. Mocht je niet over een tosti-grill beschikken, zorg er dan voor dat je de quesadilla in een snelle beweging omkeert wanneer de kaas gesmolten is. Gebruik desnoods een tweede spatel voor extra steun.
- Tip nummer 2: Zorg ervoor dat je de quesadilla meteen grilt wanneer je de vulling hebt verspreid. Het vocht van de vulling kan ervoor zorgen dat de tortilla wrap zompig wordt. Ik spreek helaas uit ervaring dat de quesadilla dan makkelijk uit elkaar valt, zelfs met een tosti-grill…
- Tip nummer 3: Let goed op het vuur. Quesadilla’s kunnen gauw verbranden als je afgeleid bent.
Ingrediënten vegetarische quesadillas met bonen
Dit quesadilla recept is goed voor 2-3 personen
- Zwarte bonen (blik, 400 gram)
- 6 (volkoren) tortilla wraps
- Geraspte kaas
- 2 tenen knoflook
- 2 kleine uien
- Gemalen komijn
- Chilipoeder
- Zout
- Peper
- 1 paprika
- Olie
Bereidingswijze
- Open het blikje zwarte bonen en laat het uitlekken.
- Snijd de paprika, ui en knoflook in kleine stukjes.
- Verhit een eetlepel olie in een (wok)pan.
- Fruit de stukjes ui en knoflook in de pan.
- Voeg de fijngesneden paprika toe in de pan wanneer de stukjes ui er glazig uitzien.
- Voeg als laatst de zwarte bonen toe. De bonen hoeven alleen verwarmd te worden in de pan.
- Strooi een volle theelepel gemalen komijn en een halve theelepel chilipoeder over de zwarte bonen. Voeg zout en peper toe naar smaak.
- Meng alles goed door elkaar met een spatel.
- Zet het vuur uit wanneer de paprika beetgaar is en de zwarte bonen verwarmd zijn.
- Laat de bonen nu afkoelen. Deze tijd gebruikte ik om de kaas te raspen en een tomatensalsa te maken voor bij de quesadilla’s.
- Wanneer de zwarte bonen een beetje zijn afgekoeld, kun je het gelijkmatig verdelen op een tortilla wrap. Zorg ervoor dat de wraps niet te dik belegd, want dan gaan ze makkelijk stuk.
- Strooi geraspte kaas over de zwarte bonenvulling.
- Wanneer je klaar bent met het beleggen van de quesadilla, leg je nog een tortillawrap erbovenop.
- Gril beide zijdes van de quesadilla’s in een koekenpan of tosti-grill.
- De quesadilla’s zijn klaar wanneer de tortilla wraps krokant zijn en de kaas gesmolten is.
- Snijd de quesadilla’s in stukjes.
Eet smakelijk!
Saus voor vegetarische quesadilla met zwarte bonen, paprika en komijn
Zelf heb ik gekozen voor een lekkere tomatensalsa om ernaast te serveren, maar een frisse yoghurtdip of chilisaus zou hier ook goed bij passen. Heb je na dit recept nog paprika over? Maak dan gevulde paprika met vis uit de oven!