Dit recept voor knolselderijsoep is op basis van (zelfgemaakte) kippenbouillon waarvoor geen blender of staafmixer aan te pas hoeft te komen. Knolselderijsoep is perfect voor een gezonde en warme maaltijd op een koude herfst- of winterdag. De knolselderij geeft een heerlijk frisse smaak die de groentesoep net wat anders én meer vullend maakt dan normaal. Zowel knolselderij als kip bevatten weinig calorieën, waardoor het ook zeer geschikt is voor wie let op de lijn. Bovenal is het gewoon een heel lekker soepje.
Is knolselderij gezond?
De knolselderij biedt verschillende gezondheidsvoordelen en draagt bij aan een gezonde voeding. Knolselderij bevat veel vitamine K, wat bijdraagt aan het behoud van sterke botten en goede bloedstolling. De voedingswaarde van knolselderij zijn ook gunstig te noemen: Per 100 gram bevat de knol slechts 32 calorieën, 2 gram eiwitten, 4,8 gram aan vezels en 0 gram aan suikers en vetten. De knolselderij vormt dus een goede basis voor een gezonde soep.
Ingrediënten knolselderijsoep recept
Voor 4 personen
- 1 knolselderij
- 1,5 liter water
- 3 kippenpoten (of kippenbouillonblokjes)
- 350 gram soepgroente (bijvoorbeeld prei, wortel of ui of deze voorgesneden soepgroente)
- 1 wortel
- Zout
- Peper
Stappenplan knolseldersoep maken
- Maak kippenbouillon van de kippenpoten. Zo maak je zelf kippenbouillon klaar: Schenk 1.5 liter koud water in een pan en leg de 3 kippenpoten erin. Schep het schuim van de bouillon weg. De bouillon is klaar in 45-60 minuten. Als je tijd hebt kan je de kip langer laten trekken (zoals 3-4 uur) om de smaak nog meer uit te laten komen. Je kunt natuurlijk ook kippenbouillonblokjes gebruiken als je weinig tijd hebt.
- Snij de knolselderij in blokjes van 1-2 cm. Kook de blokjes knolselderij in de bouillon mee voor 15 minuten.
- Haal de kippenpoten uit de bouillon, laat het afkoelen en pluk het vlees van de botten. Doe de stukjes vlees terug in de soep. Deze stap kan je overslaan als je graag hele kippenpoten eet met vlees nog aan het bot.
- Laat de soepgroente aan het einde meekoken voor 8 minuten. Voor het gemak kan je de soepgroente en knolselderij vanaf het begin mee laten koken met de bouillon als je houdt van heel erg zachte soepgroente.
- Voeg naar smaak (flink veel) zout en peper toe.
Heb je na het lezen van dit knolselderijsoep recept trek gekregen in nog meer soep? Lees het blog over de 3 lekkerste herfstsoepen voor heerlijk soepinspiratie.