1. Pompoensoep met winterpeen (2 personen)
Benodigdheden: 600g pompoen, 1 ui, 1 teen knoflook, 125g winterpeen, 1,5 el olijfolie, 1 laurierblaadje, snufje komijn, 500 ml water, ½ groentebouillontablet, 125g crème fraîche
Deze heerlijke pompoensoep is een typisch herfstgerecht. Pompoen is supergezond en ook nog eens heel lekker! De soep is heerlijk romig, en hij vult heel goed! Maak de pompoen klaar door deze in schijfjes te snijden en de zaden, binnenkant en de schil eraf te halen. Snijd de ui en knoflook fijn, en schil de winterpeen. Snijd de winterpeen in plakjes.
Verhit de olie in een pan. Bak de pompoen, winterpeen en de ui 5 min mee. Vroeg de specerijen samen met het bouillonblokje toe, en laat alles in 30 minuten gaar koken. Zodra de tijd verstreken is verwijder je de laurierblaadjes. Nu kun je de pompoen en de rest pureren en eventueel extra op smaak brengen met peper en/of zout. Voeg de crème fraîche toe en roer het door de soep heen tot het een mooi, glad geheel wordt. Schep de soep in een kom en je kunt beginnen met smullen.
2. Paddestoelensoep (2 personen)
Benodigdheden: ongeveer 300 gram gesneden paddestoelen, 1 rode ui, 1 teen knoflook, 40 gram boter, 1 el olijfolie, ½ eetlepel tijm, ½ groentebouillonblokje, 500 ml water, 50 gram roomkaas, 1 el peterselie
Deze rijk gevulde soep zorgt voor een goed gevulde maag! Je kunt verschillende soorten paddestoelen gebruiken, bijvoorbeeld kastanjechampions, portabello’s of shiitake.
Zet om te beginnen een grote pan op het vuur. Doe de olijfolie en een klontje boter in de pan, en fruit de knoflook en de ui hierin. Voeg de paddestoelen, tijm, zout en peper eraan toe, en roerbak het voor ongeveer 8 minuten. Vervolgens doe je het water en het halve bouillonblokje eraan toe. Als het water eenmaal kookt, zet dan het vuur laag en laat de soep 20 minuten pruttelen.
Na de 20 minuten haal je ongeveer de helft à 2/3 van de paddestoelen uit de pan en pureer je ze. Giet de gepureerde paddestoelen samen met de roomkaas toe. Roer het geheel door elkaar. Voeg als garnering nog een beetje peterselie toe, en de soep is klaar om te eten!
3. Uiensoep met brood (2 personen)
Benodigdheden: 400 gram uien, 500 ml water, ½ blokje runder/groentebouillon, 1 laurierblaadje, 40 gram boter, 1 stokbrood, 50 gram geraspte kaas/kruidenkaas
Nog zo’n lekkere herfstsoep! Je kunt kiezen voor kruidenkaas of geraspte kaas voor op je brood, maar je kunt ook een beetje door je soep heen doen.
Snijd om te beginnen de uien doormidden, en vervolgens in ringen. Laat de boter in de pan smelten, en doe de uien, het laurierblaadje en het zout erbij. Laat het vuur laag staan, en laat ongeveer 45 minuten de uien zacht worden. Voeg het water en de bouillon toe en breng het water aan de kook. Laat de soep 10 minuten pruttelen.
Ondertussen kun je de stokbroodjes klaarmaken: snijd het brood hoe je wilt en doe de kaas eroverheen. Als je geraspte kaas hebt, kun je de broodjes ongeveer 10 minuten in de oven doen totdat het smelt. Haal het laurierblad uit de soep en breng eventueel de soep verder op smaak met zout en peper. Klaar om te eten!
Ik hoop dat je hiermee een tijdje vooruit kunt! Heb jij nog een goed recept voor een lekker herfstige soep? Deel deze dan vooral op de social media-kanalen, en vergeet daarbij niet te liken en te delen! Hou ook de website in de gaten, want er komen nog veel meer heerlijke seizoensrecepten aan. Eet smakelijk!