Verse loempia’s zijn super lekker, handig en gezond. Verse loempia’s zijn anders dan de bekende, gefrituurde loempia die je bij de plaatselijke snackbar kan vinden. Verse springrolls worden namelijk niet gefrituurd, waardoor ze laag in vet blijven. Het mooie aan dit gerecht is dat je de loempia kan vullen met alles wat je lekker vindt! Zelf heb ik uiteraard gekozen voor een gezonde versie met veel groente, surimi en avocado, maar ze zijn ook heel lekker met vlees of kip erin. Het is ook een erg handig gerecht als je eten moet maken voor meerdere mensen. Je hoeft dan alleen verschillende ingrediënten voor de vulling op te dienen en dan kan iedereen de verse loempia’s zelf naar smaak beleggen.
Tips voor het zelf maken van verse loempia’s
Als je nooit eerder zelf Vietnamese loempia’s hebt gemaakt, is het goed om te weten dat het enigszins lastig kan zijn om de springrolls moeiteloos op te rollen. Rijstvellen zijn redelijk teer en plakkerig nadat ze in water zijn gedoopt. Ze kunnen bijvoorbeeld aan elkaar plakken of scheuren. Ik deel graag mijn tips om het zo makkelijk mogelijk te maken:
- Tip 1: Zorg dat alle ingrediënten voor de vulling klaarstaan zijn wanneer je gaat beleggen.
- Tip 2: Beleg niet te dik. Te veel beleg maakt het moeilijk om de verse loempia’s op te rollen en op te eten.
- Tip 3: Ga snel te werk bij het beleggen. Rijstvellen worden wat plakkerig nadat ze door het water zijn gehaald. Het rijstpapier wordt steeds plakkeriger als ze uitdrogen.
Ingrediënten
- Rijstvellen
- Surimi sticks
- Komkommer
- Wortel (julienne)
- Rode kool (gesneden)
- Rijstvermicelli
- Verse muntbladeren
- Avocado
- Warm water
Bereidingswijze: Hoe maak je zelf Vietnamese springrolls met rijstpapier, surimi en avocado?
- Snijd de komkommer, wortel, rode kool en avocado in dunne reepjes. Zelf heb ik de zaadlijsten van de komkommer er eerst uit gehaald.
- Bereid de rijstvermicelli volgens de verpakking.
- Zorg ervoor dat alle ingrediënten binnen handbereik zijn.
- Dip de rijstvellen in een diep bord of pan met warm water. Rijstvellen zijn eerst hard, maar worden heel zacht wanneer ze in aanraking komen met water. Ze zijn klaar wanneer ze volledig zacht en transparant zijn. Hoe snel ze zacht worden, ligt aan de temperatuur van het water. Bij mij duurde dat zo’n 10-20 seconde. Als je wat kouder water gebruikt, kan dat langer duren.
- Haal het rijstvel uit het water en leg het op een bord.
- Beleg het rijstpapier met de gesneden groenten, avocado, surimisticks, vermicelli en verse muntblaadjes. De verse muntblaadjes geven de loempia’s een heerlijk frisse smaak.
- Rol de loempia op. Je kan de uiteindes open laten, maar ook dichtklappen voordat je hem oprolt.
Lekker voor bij dit verse loempia recept
Serveer deze heerlijke Vietnamese springrolls met hoisin saus of sojasaus. In Vietnam zelf serveren ze verse loempia’s ook vaak met pindasaus of saus gemaakt van vissaus of rijstazijn.
Ben je op zoek naar recepten voor andere hapjes? Laat je inspireren door deze drie originele tapasgerechten.