IJsthee kan je makkelijk kopen in de supermarkt, maar lekkerder is om het zelf te maken. Het is helemaal niet zo moeilijk! Door ijsthee zelf te maken kun je het zo gezond maken als je wilt. Je kunt volop variëren met je favoriete ingrediënten! Als je veel ijsthee maakt in één keer voor een feestje bijvoorbeeld, is het bovendien ook goedkoper.
Stappenplan voor het zelf maken van ijsthee
Wil je zelf ijsthee maken? Volg het simpele stappenplan en je maakt het klaar binnen een handomdraai. Je kunt je favoriete theesoort en fruit kiezen voor het perfecte drankje.
1. Kies een theesoort en zet sterke thee
Gebruik een zwarte thee zoals Engelse thee of Ceylon thee voor een klassieke ijsthee. Voor variatie kun je experimenteren met andere theesoorten zoals rooibos, kamillethee of infusions. Het is aan te raden om sterke thee te zetten, want de ijsblokjes die je later erbij doet zullen de smaak verdunnen. Laat de thee een paar uur afkoelen in de koelkast.
2. Kies een fruitsoort + optionele kruiden
Citroen is natuurlijk bij uitstek het fruitsoort voor het maken van ijsthee. Maar wat dacht je van limoen, mandarijn, sinaasappel of grapefruit voor een andere verfrissende smaakcombinatie? Of combineer citrusvruchten met andere fruitsoorten zoals frambozen, abrikoos, appel of aardbeien. Dat zorgt voor een vrolijk plaatje!
Optioneel, maar zeker heel lekker is om kruiden in je ijsthee te doen zoals verse munt, rozemarijn, verse gember, kaneelstokjes of vanillestokjes bijvoorbeeld.
3. Kies een zoetmaker
Maak vervolgens je ijsthee lekker zoet met je favoriete zoetmaker. Zo kun je natuurlijk kiezen voor gewone witte suiker, maar je kunt ook denken aan honing of agavesiroop. Handig is om de suiker eerst op te lossen in heet water (of de thee) zodat het goed vermengt. Om het helemaal gezond te houden kun je het helemaal weglaten.
4. Ontdek de juiste verhouding
Het lastigste deel van lekkere ijsthee maken is het ontdekken van de juiste verhouding. De verhouding die ik aanhoud voor suikerwater en ijsthee is ongeveer 1 op 10.
5. Meng het geheel goed door elkaar
Zorg ervoor dat de thee, fruitsappen en zoetmaker goed gemengd zijn. Er zijn verschillende opties voor deze stap:
- Kook de citrusvruchten en suiker 10-20 minuten in een pan samen met de thee en laat het afkoelen. Door de vruchten even mee te koken zorg je ervoor dat de smaken beter vrijkomen.
- Zet eerst de thee, pers of stamp daarna het fruit en vermeng de ingrediënten stapsgewijs met zoetmaker als laatst. Bij deze stap heb je betere controle over de smaak van je ijsthee. Proef je ijsthee terwijl je het maakt en gebruik meer of minder thee/sap/suiker naar smaak.
6. Schenk het in een glas of kan met ijsblokjes en garneer
Om de ijsthee er extra leuk uit te laten zien kun je schijfjes citroen of een andere citrusvrucht aan de rand van het glas hangen. Een paar blaadjes munt in het glas geeft ook een vrolijke uitstraling.
Bekijk ook mijn blog over lekkere drankjes en sapjes in de zomer voor nog meer inspiratie. Succes met het maken van je ijsthee!