Ben je benieuwd hoe het is om je eigen champagne te maken voor een champagne ontbijt bijvoorbeeld? Ga dan aan de slag en maak zelf een heerlijke champagne! Er zijn diverse methodes om champagne zelf te maken. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder! Wij lichten twee methodes uit.
De snelle methode
De snelle methode bestaat uit de volgende twee stappen:
1. Fles wijn kopen
De eerste stap bij de snelle methode, is een fles wijn kopen die in de smaak valt. Dit kan zowel een zeer goedkope als duurdere fles wijn zijn. Daarnaast klinkt het wat gek, maar ook van een fles rode wijn, valt via deze methode champagne te maken. Je kunt zelfs ook je eigen vodka maken.
2. Bubbels maken
Bubbels maken kun je via een sodastream apparaat. Je giet simpelweg de fles wijn leeg en laat het apparaat zijn werk doen. Uiteraard is dit wel erg makkelijk en voelt het niet echt of je iets zelf aan het maken bent. Dezelfde fles wijn kun je namelijk ook via een andere snelle methode in champagne omtoveren. Er is een zakje champagne gist benodigd en een stevige fles met beugelsluiting.
Bepaal vooraf hoe zoet je de champagne wilt hebben, na het gistingsproces kun je hier niks meer aan veranderen. Houd een hoeveelheid van tien gistkorrels aan en een deel van een suikerzakje (zoals je die gebruikt bij koffie of thee). Vervolgens giet je het in de glazen fles, schud je het enkele keren heen en weer en laat je het minimaal twee dagen rusten op een donkere plek om het vervolgens te kunnen uitserveren.
De traditionele methode
De traditionele methode neemt wat meer tijd in beslag dan de snelle methode en bestaat uit de volgende vijf stappen:
1. Stille wijn uitkiezen
De eerste stap omvat het kiezen van een wijn, deze kan je ook zelf maken, maar ook daar gaat een erg lang proces aan vooraf. Voor het zelf maken van je champagne kun je gewoonweg kiezen voor een ‘kant en klare’ wijn.
2. Assembleren
Tijdens de tweede stap assembleer je de wijn tot een combinatie van smaken en kwaliteit, zoals je die wenst te hebben. Zo kun je een neutrale wijn combineren met een erg zoete wijn (vlierbloesem bijvoorbeeld), om tot jouw ultieme smaakcombinatie te komen.
3. Tirage
Vervolgens ga je door naar de volgende stap: tirage. In deze fase voeg je suiker en giststoffen toe. De hoeveelheid suiker bepaalt de soort champagne (demi-sec, brut et cetera). De hoeveelheid suiker en de soort champagne kun je gemakkelijk vinden via diverse websites. Als je eenmaal weet welke soort champagne je wilt maken, kun je de ingrediënten toevoegen. Hierdoor zal de wijn gaan gisten en het bruisen beginnen. De gevulde fles(sen) kun je sluiten met een stevige dop.
4. Rusttijd van champagne
De soort champagne die je uiteindelijk hoopt te maken, bepaalt de rusttijd. Dit kan namelijk sterk verschillen en kost normaliter rond de 12 maanden rusttijd. In die periode keer je enkele keren de fles van links naar rechts. Iedere keer draai je de fles een kwartslag om ervoor te zorgen dat het gistbezinksel beetje bij beetje naar de nek van de fles zakt. Als de rustperiode voorbij is, is het zaak om de fles voorzichtig te openen en direct rechtop zet. Zo kan het gistbezinksel er als het ware uitspuiten, zonder dat er teveel champagne meekomt. De fles moet voor dit proces bevroren zijn (het liefst een temperatuur van minimaal -20 graden).
5. Laatste stap
Tijdens de laatste stap, vul je de verloren champagne aan met suiker totdat je en brut champagne hebt bijvoorbeeld (ongeveer 8 gram suiker per liter). Je kunt ervoor kiezen om een leuke wikkel om de fles te doen, plaats een kurk in de fles en serveren maar!
Champagne maken kan enige tijd kosten, maar dan heb je ook wat! Serveer de champagne tijdens een speciale gelegenheid of geef hem cadeau en drink samen de champagne op.