• Home
  • Gezonde recepten
    • Alle recepten
    • Koolhydraatarme recepten
    • Vegetarische recepten
    • Eiwitrijke voeding
    • Glutenvrije recepten
    • Caloriearme recepten
    • Vegan recepten
    • Sportvoeding recepten
    • Seizoensrecepten
    • Ongezonde recepten
    • Drinken
    • Biologische voeding
  • Gezonde maaltijd
    • Avondeten recepten
    • Gezonde lunch
    • Onbijt idee
  • Reviews
    • Alle food reviews
    • Glutenvrije producten
    • Lactosevrije producten
    • Koolhydraatarme producten
    • Vegan producten
    • Eiwitrijke producten
    • Vegetarische producten
  • Lifestyle
    • Sport
    • Bewust eten
  • Contact
    • Over Food Bird
    • Adverteren
    • Gastbloggen
    • Linkpartners
maak zelf champagne met deze 7 stappen
Alle recepten ,  Drinken ,  Ongezonde recepten

Zo maak je zelf champagne!

ByManouk
on 15 september 201829 augustus 2019
4383
0

Ben je benieuwd hoe het is om je eigen champagne te maken voor een champagne ontbijt bijvoorbeeld? Ga dan aan de slag en maak zelf een heerlijke champagne! Er zijn diverse methodes om champagne zelf te maken. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder! Wij lichten twee methodes uit.

De snelle methode

De snelle methode bestaat uit de volgende twee stappen:

1. Fles wijn kopen

De eerste stap bij de snelle methode, is een fles wijn kopen die in de smaak valt. Dit kan zowel een zeer goedkope als duurdere fles wijn zijn. Daarnaast klinkt het wat gek, maar ook van een fles rode wijn, valt via deze methode champagne te maken. Je kunt zelfs ook je eigen vodka maken.

2. Bubbels maken

Bubbels maken kun je via een sodastream apparaat. Je giet simpelweg de fles wijn leeg en laat het apparaat zijn werk doen. Uiteraard is dit wel erg makkelijk en voelt het niet echt of je iets zelf aan het maken bent. Dezelfde fles wijn kun je namelijk ook via een andere snelle methode in champagne omtoveren. Er is een zakje champagne gist benodigd en een stevige fles met beugelsluiting.

Bepaal vooraf hoe zoet je de champagne wilt hebben, na het gistingsproces kun je hier niks meer aan veranderen. Houd een hoeveelheid van tien gistkorrels aan en een deel van een suikerzakje (zoals je die gebruikt bij koffie of thee). Vervolgens giet je het in de glazen fles, schud je het enkele keren heen en weer en laat je het minimaal twee dagen rusten op een donkere plek om het vervolgens te kunnen uitserveren.

De traditionele methode

De traditionele methode neemt wat meer tijd in beslag dan de snelle methode en bestaat uit de volgende vijf stappen:

1. Stille wijn uitkiezen

De eerste stap omvat het kiezen van een wijn, deze kan je ook zelf maken, maar ook daar gaat een erg lang proces aan vooraf. Voor het zelf maken van je champagne kun je gewoonweg kiezen voor een ‘kant en klare’ wijn.

2. Assembleren

Tijdens de tweede stap assembleer je de wijn tot een combinatie van smaken en kwaliteit, zoals je die wenst te hebben. Zo kun je een neutrale wijn combineren met een erg zoete wijn (vlierbloesem bijvoorbeeld), om tot jouw ultieme smaakcombinatie te komen.

3. Tirage

Vervolgens ga je door naar de volgende stap: tirage. In deze fase voeg je suiker en giststoffen toe. De hoeveelheid suiker bepaalt de soort champagne (demi-sec, brut et cetera). De hoeveelheid suiker en de soort champagne kun je gemakkelijk vinden via diverse websites. Als je eenmaal weet welke soort champagne je wilt maken, kun je de ingrediënten toevoegen. Hierdoor zal de wijn gaan gisten en het bruisen beginnen. De gevulde fles(sen) kun je sluiten met een stevige dop.

4. Rusttijd van champagne

De soort champagne die je uiteindelijk hoopt te maken, bepaalt de rusttijd. Dit kan namelijk sterk verschillen en kost normaliter rond de 12 maanden rusttijd. In die periode keer je enkele keren de fles van links naar rechts. Iedere keer draai je de fles een kwartslag om ervoor te zorgen dat het gistbezinksel beetje bij beetje naar de nek van de fles zakt. Als de rustperiode voorbij is, is het zaak om de fles voorzichtig te openen en direct rechtop zet. Zo kan het gistbezinksel er als het ware uitspuiten, zonder dat er teveel champagne meekomt. De fles moet voor dit proces bevroren zijn (het liefst een temperatuur van minimaal -20 graden).

5. Laatste stap

Tijdens de laatste stap, vul je de verloren champagne aan met suiker totdat je en brut champagne hebt bijvoorbeeld (ongeveer 8 gram suiker per liter). Je kunt ervoor kiezen om een leuke wikkel om de fles te doen, plaats een kurk in de fles en serveren maar!

Champagne maken kan enige tijd kosten, maar dan heb je ook wat! Serveer de champagne tijdens een speciale gelegenheid of geef hem cadeau en drink samen de champagne op.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]
Share:
Tags: champagne, champagne ontbijt, zelf champagne maken
lekker snacks tijdens intensieve zeiltocht
Preview Post

De top 5 lekkerste snacks tijdens een intensieve zeiltocht

smoothie bowl recept
Next Post

De 4 lekkerste recepten van 2018 op een rij

Leave a Comment

Reactie annuleren

Your email address will not be published.

You may also like

post-image
Alle recepten ,  Gezonde lunch ,  Gezonde recepten ,  Gezonde voeding ,  Maaltijd ,  Vegan recepten ,  Vegetarische recepten ,  Vegetarische recepten

Vegan tosti met hummus en avocado

ByManouk
on 4 december 201829 augustus 2019
6389
0
post-image
Gezonde voeding ,  Ongezonde recepten ,  Seizoen ,  Vegetarische recepten

Brigadeiro recept – Chocoladetruffels maken met gecondenseerde melk

ByManouk
on 21 december 201829 augustus 2019
6040
0
post-image
Alle recepten ,  Biologisch ,  Gezonde recepten ,  Gezonde voeding ,  Vegan recepten ,  Vegetarische recepten ,  Vegetarische recepten

4 gezonde varianten van lekker snoepgoed

ByManouk
on 8 maart 201822 juni 2020
4500
0
post-image
Ongezonde recepten

Zelf cookies maken; 3 heerlijke ideeën

ByManouk
on 17 september 202021 oktober 2020
1024
0
img

Over mij

Hi! Mijn naam is Manouk Lisse. Via dit blog deel ik graag met jullie mijn passie voor voeding en een gezonde levensstijl. Dit doe ik middels inhoudelijke blogs over onder andere kooktips en inspiratie. Enjoy!
  • Most Views
  • Recent Posts
Caloriearme snack - Hüttenkäse - Food Bird

8 caloriearme en gezonde snacks om af te vallen

ByManouk
on 25 september 201829 augustus 2019
28747
0
maak in 5 stappen je eigen vodka | Food Bird

Zo maak je in 5 stappen zelfgemaakte Vodka

ByManouk
on 9 februari 201828 augustus 2019
26164
0
11x caloriearm en mager broodbeleg om snel af te vallen

11x Mager broodbeleg – Inspiratie voor caloriearm beleg op brood

ByManouk
on 26 juli 20195 september 2019
24232
0
whiskey met glazen

5 heerlijke gerechten die perfect passen bij Whisky

ByManouk
on 15 maart 201829 augustus 2019
13786
0

Gastonormbakken voor de horeca

mei 12, 2022
3-leuke-barbecue-gerechten

3 toetjes die je op de BBQ maakt!

apr 22, 2022
Gezonde voeding

3 maaltijden die goed zijn na je bezoek bij de sportschool!

apr 15, 2022
Drank cadeau

Dit zijn de 4 beste cadeaus om te geven op Vaderdag!

apr 15, 2022

Facebook

Copyright 2017 - Food Bird