• Home
  • Gezonde recepten
    • Alle recepten
    • Koolhydraatarme recepten
    • Vegetarische recepten
    • Eiwitrijke voeding
    • Glutenvrije recepten
    • Caloriearme recepten
    • Vegan recepten
    • Sportvoeding recepten
    • Seizoensrecepten
    • Ongezonde recepten
    • Drinken
    • Biologische voeding
  • Gezonde maaltijd
    • Avondeten recepten
    • Gezonde lunch
    • Onbijt idee
  • Reviews
    • Alle food reviews
    • Glutenvrije producten
    • Lactosevrije producten
    • Koolhydraatarme producten
    • Vegan producten
    • Eiwitrijke producten
    • Vegetarische producten
  • Lifestyle
    • Sport
    • Bewust eten
  • Contact
    • Over Food Bird
    • Adverteren
    • Gastbloggen
    • Linkpartners
maak zelf champagne met deze 7 stappen
Alle recepten ,  Drinken ,  Ongezonde recepten

Zo maak je zelf champagne!

ByManouk
on 15 september 201829 augustus 2019
2420
0

Ben je benieuwd hoe het is om je eigen champagne te maken voor een champagne ontbijt bijvoorbeeld? Ga dan aan de slag en maak zelf een heerlijke champagne! Er zijn diverse methodes om champagne zelf te maken. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder! Wij lichten twee methodes uit.

De snelle methode

De snelle methode bestaat uit de volgende twee stappen:

1. Fles wijn kopen

De eerste stap bij de snelle methode, is een fles wijn kopen die in de smaak valt. Dit kan zowel een zeer goedkope als duurdere fles wijn zijn. Daarnaast klinkt het wat gek, maar ook van een fles rode wijn, valt via deze methode champagne te maken. Je kunt zelfs ook je eigen vodka maken.

2. Bubbels maken

Bubbels maken kun je via een sodastream apparaat. Je giet simpelweg de fles wijn leeg en laat het apparaat zijn werk doen. Uiteraard is dit wel erg makkelijk en voelt het niet echt of je iets zelf aan het maken bent. Dezelfde fles wijn kun je namelijk ook via een andere snelle methode in champagne omtoveren. Er is een zakje champagne gist benodigd en een stevige fles met beugelsluiting.

Bepaal vooraf hoe zoet je de champagne wilt hebben, na het gistingsproces kun je hier niks meer aan veranderen. Houd een hoeveelheid van tien gistkorrels aan en een deel van een suikerzakje (zoals je die gebruikt bij koffie of thee). Vervolgens giet je het in de glazen fles, schud je het enkele keren heen en weer en laat je het minimaal twee dagen rusten op een donkere plek om het vervolgens te kunnen uitserveren.

De traditionele methode

De traditionele methode neemt wat meer tijd in beslag dan de snelle methode en bestaat uit de volgende vijf stappen:

1. Stille wijn uitkiezen

De eerste stap omvat het kiezen van een wijn, deze kan je ook zelf maken, maar ook daar gaat een erg lang proces aan vooraf. Voor het zelf maken van je champagne kun je gewoonweg kiezen voor een ‘kant en klare’ wijn.

2. Assembleren

Tijdens de tweede stap assembleer je de wijn tot een combinatie van smaken en kwaliteit, zoals je die wenst te hebben. Zo kun je een neutrale wijn combineren met een erg zoete wijn (vlierbloesem bijvoorbeeld), om tot jouw ultieme smaakcombinatie te komen.

3. Tirage

Vervolgens ga je door naar de volgende stap: tirage. In deze fase voeg je suiker en giststoffen toe. De hoeveelheid suiker bepaalt de soort champagne (demi-sec, brut et cetera). De hoeveelheid suiker en de soort champagne kun je gemakkelijk vinden via diverse websites. Als je eenmaal weet welke soort champagne je wilt maken, kun je de ingrediënten toevoegen. Hierdoor zal de wijn gaan gisten en het bruisen beginnen. De gevulde fles(sen) kun je sluiten met een stevige dop.

4. Rusttijd van champagne

De soort champagne die je uiteindelijk hoopt te maken, bepaalt de rusttijd. Dit kan namelijk sterk verschillen en kost normaliter rond de 12 maanden rusttijd. In die periode keer je enkele keren de fles van links naar rechts. Iedere keer draai je de fles een kwartslag om ervoor te zorgen dat het gistbezinksel beetje bij beetje naar de nek van de fles zakt. Als de rustperiode voorbij is, is het zaak om de fles voorzichtig te openen en direct rechtop zet. Zo kan het gistbezinksel er als het ware uitspuiten, zonder dat er teveel champagne meekomt. De fles moet voor dit proces bevroren zijn (het liefst een temperatuur van minimaal -20 graden).

5. Laatste stap

Tijdens de laatste stap, vul je de verloren champagne aan met suiker totdat je en brut champagne hebt bijvoorbeeld (ongeveer 8 gram suiker per liter). Je kunt ervoor kiezen om een leuke wikkel om de fles te doen, plaats een kurk in de fles en serveren maar!

Champagne maken kan enige tijd kosten, maar dan heb je ook wat! Serveer de champagne tijdens een speciale gelegenheid of geef hem cadeau en drink samen de champagne op.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]
Share:
Tags: champagne, champagne ontbijt, zelf champagne maken
lekker snacks tijdens intensieve zeiltocht
Preview Post

De top 5 lekkerste snacks tijdens een intensieve zeiltocht

smoothie bowl recept
Next Post

De 4 lekkerste recepten van 2018 op een rij

Leave a Comment

Reactie annuleren

Your email address will not be published.

You may also like

post-image
Alle recepten ,  Avondeten recepten ,  Drinken ,  Gezonde recepten ,  Maaltijd

Whisky en bijgerechten; laat je inspireren door deze 3 ideeën

ByManouk
on 7 februari 201929 augustus 2019
1535
0
post-image
Alle recepten ,  Avondeten recepten ,  Caloriearme recepten ,  Eiwitrijke voeding ,  Gezonde lunch ,  Gezonde recepten ,  Lifestyle ,  Maaltijd ,  Sportvoeding recepten

Pasta Tonno – Recept pasta tonijn met zongedroogde tomaat en olijven

ByManouk
on 11 januari 201929 augustus 2019
2633
0
post-image
Alle recepten ,  Avondeten recepten ,  Caloriearme recepten ,  Eiwitrijke voeding ,  Gezonde lunch ,  Gezonde recepten ,  Gezonde voeding ,  Glutenvrije recepten ,  Koolhydraatarme recepten ,  Lifestyle ,  Maaltijd ,  Sportvoeding recepten ,  Vegetarische recepten

Egg wrap recept – Snelle en gezonde wrap maken van ei

ByManouk
on 3 mei 201929 augustus 2019
3245
0
post-image
Drinken

Creëer thuis de lekkerste koffie met deze 6 koffiesoorten

ByManouk
on 10 november 201728 augustus 2019
1966
0
img

Over mij

Hi! Mijn naam is Manouk Lisse. Via dit blog deel ik graag met jullie mijn passie voor voeding en een gezonde levensstijl. Dit doe ik middels inhoudelijke blogs over onder andere kooktips en inspiratie. Enjoy!
  • Most Views
  • Recent Posts
Caloriearme snack - Hüttenkäse - Food Bird

8 caloriearme en gezonde snacks om af te vallen

ByManouk
on 25 september 201829 augustus 2019
19327
0
maak in 5 stappen je eigen vodka | Food Bird

Zo maak je in 5 stappen zelfgemaakte Vodka

ByManouk
on 9 februari 201828 augustus 2019
13661
0
spelt-bananenbrood recept

3 x sportvoeding voor het creëren van meer spier

ByManouk
on 12 september 201728 augustus 2019
10363
2
een goede houding

3 symptomen van een slechte houding en hoe je dit kan verbeteren

ByManouk
on 19 oktober 201728 augustus 2019
9023
0
voeding bij Parkinson

Alles wat je moet weten over voeding bij Parkinson

dec 16, 2020
Tips om te koken met whisky

Koken met whisky: dit is wat je moet weten!

dec 03, 2020
Tips popcornmachine huren

Waarom een popcornmachine huren een goed idee is

nov 26, 2020
hapjes drankjes december

De lekkerste hapjes en drankjes voor de decembermaand

nov 05, 2020

Facebook

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Copyright 2017 - Food Bird