• Home
  • Gezonde recepten
    • Alle recepten
    • Koolhydraatarme recepten
    • Vegetarische recepten
    • Eiwitrijke voeding
    • Glutenvrije recepten
    • Caloriearme recepten
    • Vegan recepten
    • Sportvoeding recepten
    • Seizoensrecepten
    • Ongezonde recepten
    • Drinken
    • Biologische voeding
  • Gezonde maaltijd
    • Avondeten recepten
    • Gezonde lunch
    • Onbijt idee
  • Reviews
    • Alle food reviews
    • Glutenvrije producten
    • Lactosevrije producten
    • Koolhydraatarme producten
    • Vegan producten
    • Eiwitrijke producten
    • Vegetarische producten
  • Lifestyle
    • Sport
    • Bewust eten
  • Contact
    • Over Food Bird
    • Adverteren
    • Gastbloggen
    • Linkpartners
maak zelf champagne met deze 7 stappen
Alle recepten ,  Drinken ,  Ongezonde recepten

Zo maak je zelf champagne!

ByManouk
on 15 september 201829 augustus 2019
7464
0

Ben je benieuwd hoe het is om je eigen champagne te maken voor een champagne ontbijt bijvoorbeeld? Ga dan aan de slag en maak zelf een heerlijke champagne! Er zijn diverse methodes om champagne zelf te maken. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder! Wij lichten twee methodes uit.

De snelle methode

De snelle methode bestaat uit de volgende twee stappen:

1. Fles wijn kopen

De eerste stap bij de snelle methode, is een fles wijn kopen die in de smaak valt. Dit kan zowel een zeer goedkope als duurdere fles wijn zijn. Daarnaast klinkt het wat gek, maar ook van een fles rode wijn, valt via deze methode champagne te maken. Je kunt zelfs ook je eigen vodka maken.

2. Bubbels maken

Bubbels maken kun je via een sodastream apparaat. Je giet simpelweg de fles wijn leeg en laat het apparaat zijn werk doen. Uiteraard is dit wel erg makkelijk en voelt het niet echt of je iets zelf aan het maken bent. Dezelfde fles wijn kun je namelijk ook via een andere snelle methode in champagne omtoveren. Er is een zakje champagne gist benodigd en een stevige fles met beugelsluiting.

Bepaal vooraf hoe zoet je de champagne wilt hebben, na het gistingsproces kun je hier niks meer aan veranderen. Houd een hoeveelheid van tien gistkorrels aan en een deel van een suikerzakje (zoals je die gebruikt bij koffie of thee). Vervolgens giet je het in de glazen fles, schud je het enkele keren heen en weer en laat je het minimaal twee dagen rusten op een donkere plek om het vervolgens te kunnen uitserveren.

De traditionele methode

De traditionele methode neemt wat meer tijd in beslag dan de snelle methode en bestaat uit de volgende vijf stappen:

1. Stille wijn uitkiezen

De eerste stap omvat het kiezen van een wijn, deze kan je ook zelf maken, maar ook daar gaat een erg lang proces aan vooraf. Voor het zelf maken van je champagne kun je gewoonweg kiezen voor een ‘kant en klare’ wijn.

2. Assembleren

Tijdens de tweede stap assembleer je de wijn tot een combinatie van smaken en kwaliteit, zoals je die wenst te hebben. Zo kun je een neutrale wijn combineren met een erg zoete wijn (vlierbloesem bijvoorbeeld), om tot jouw ultieme smaakcombinatie te komen.

3. Tirage

Vervolgens ga je door naar de volgende stap: tirage. In deze fase voeg je suiker en giststoffen toe. De hoeveelheid suiker bepaalt de soort champagne (demi-sec, brut et cetera). De hoeveelheid suiker en de soort champagne kun je gemakkelijk vinden via diverse websites. Als je eenmaal weet welke soort champagne je wilt maken, kun je de ingrediënten toevoegen. Hierdoor zal de wijn gaan gisten en het bruisen beginnen. De gevulde fles(sen) kun je sluiten met een stevige dop.

4. Rusttijd van champagne

De soort champagne die je uiteindelijk hoopt te maken, bepaalt de rusttijd. Dit kan namelijk sterk verschillen en kost normaliter rond de 12 maanden rusttijd. In die periode keer je enkele keren de fles van links naar rechts. Iedere keer draai je de fles een kwartslag om ervoor te zorgen dat het gistbezinksel beetje bij beetje naar de nek van de fles zakt. Als de rustperiode voorbij is, is het zaak om de fles voorzichtig te openen en direct rechtop zet. Zo kan het gistbezinksel er als het ware uitspuiten, zonder dat er teveel champagne meekomt. De fles moet voor dit proces bevroren zijn (het liefst een temperatuur van minimaal -20 graden).

5. Laatste stap

Tijdens de laatste stap, vul je de verloren champagne aan met suiker totdat je en brut champagne hebt bijvoorbeeld (ongeveer 8 gram suiker per liter). Je kunt ervoor kiezen om een leuke wikkel om de fles te doen, plaats een kurk in de fles en serveren maar!

Champagne maken kan enige tijd kosten, maar dan heb je ook wat! Serveer de champagne tijdens een speciale gelegenheid of geef hem cadeau en drink samen de champagne op.

Beoordeel dit artikel:
Share:
Tags: champagne, champagne ontbijt, zelf champagne maken
lekker snacks tijdens intensieve zeiltocht
Preview Post

De top 5 lekkerste snacks tijdens een intensieve zeiltocht

smoothie bowl recept
Next Post

De 4 lekkerste recepten van 2018 op een rij

Leave a Comment

Reactie annuleren

Your email address will not be published.

You may also like

post-image
Alle recepten ,  Caloriearme recepten ,  Eiwitrijke voeding ,  Gezonde lunch ,  Gezonde recepten ,  Gezonde voeding ,  Glutenvrije recepten ,  Koolhydraatarme recepten ,  Maaltijd ,  Onbijt idee ,  Sportvoeding ,  Sportvoeding recepten ,  Vegetarische recepten

3x lekkere roerei recepten met een twist

ByManouk
on 15 maart 201929 augustus 2019
12902
0
post-image
Alle recepten ,  Caloriearme recepten ,  Gezonde lunch ,  Gezonde recepten ,  Gezonde voeding ,  Sportvoeding ,  Sportvoeding recepten

Zelf tuna melt maken: basis voor een tosti tonijn recept

ByManouk
on 4 januari 201929 augustus 2019
5693
0
post-image
Drinken ,  Ongezonde recepten

Heerlijke cocktails en hapjes: 5x inspiratie

ByManouk
on 14 februari 20195 augustus 2020
9776
0
post-image
Alle recepten ,  Caloriearme recepten ,  Eiwitrijke voeding ,  Gezonde lunch ,  Gezonde recepten ,  Gezonde voeding ,  Glutenvrije recepten ,  Koolhydraatarme recepten ,  Maaltijd ,  Sportvoeding ,  Sportvoeding recepten

Zelf tonijnsalade maken voor op brood met Griekse yoghurt

ByManouk
on 19 oktober 201829 augustus 2019
8889
0
img

Over mij

Hi! Mijn naam is Manouk Lisse. Via dit blog deel ik graag met jullie mijn passie voor voeding en een gezonde levensstijl. Dit doe ik middels inhoudelijke blogs over onder andere kooktips en inspiratie. Enjoy!
  • Most Views
  • Recent Posts
maak in 5 stappen je eigen vodka | Food Bird

Zo maak je in 5 stappen zelfgemaakte Vodka

ByManouk
on 15 februari 202315 februari 2023
58016
0
Caloriearme snack - Hüttenkäse - Food Bird

8 caloriearme en gezonde snacks om af te vallen

ByManouk
on 15 februari 202315 februari 2023
41952
0

11x Mager broodbeleg – Inspiratie voor caloriearm beleg op brood

ByManouk
on 16 februari 202316 februari 2023
41886
0
zelfbeeld en social media

Social media en ons zelfbeeld

ByManouk
on 5 oktober 201717 november 2017
35314
0
orzo

Wat is Orzo? Een gezonde en veelzijdige basis voor je maaltijd

nov 06, 2024
brievenbus cadeau

5x brievenbus cadeau ideeën om te verrassen op afstand

okt 14, 2024
Afzuigkap

Waarop letten bij het kopen van een afzuigkap

okt 14, 2024
Gebakjes

Verras je dierbaren met iets lekkers door de brievenbus

jul 22, 2024

Facebook

Copyright 2017 - Food Bird