De alcoholische sterkedrank whisky (in de Ierse variant ook wel whiskey genoemd) wordt uit gegist graanbeslag gedistilleerd. De naam stamt uit het Keltisch: whisky is een verbasterde versie van een woord dat ooit ‘levenswater’ betekende. Deze populaire drank komt tot stand na jarenlange rijping op houten vaten en er bestaan veel verschillende varianten van. Doordat elke soort zijn unieke smaak en karakter heeft, is er altijd wel een variant te vinden die je kan bekoren. Bovendien kun je whisky heerlijk combineren met diverse gerechten. Wat veel mensen echter niet weten, is dat deze sterkedrank goed als basis kan dienen voor verschillende verrassende gerechten. Wil jij een bijgerecht maken met een goede whisky als belangrijk bestandsdeel? Lees dan deze 3 tips!
1. Garnalen met een heerlijke whisky roomsaus
Garnalen zijn heel gezond. Om dit eenvoudige maar smaakvolle bijgerecht te kunnen maken, heb je slechts enkele ingrediënten nodig. Naast wat uitjes, zout en peper heb je peterselie, slagroom en whisky nodig. Bak de uitjes in een pan en voeg na een minuut ook de garnalen toe. Voeg vervolgens ook de whisky toe en roer het geheel twee minuten door. Na het toevoegen van slagroom en de peterselie zet je het vuur laag en laat je het nog even sudderen. Serveer het geheel in mooie kleine schaaltjes en laat er eventueel nog wat kaas over smelten. Dat wordt smullen!
2. Breekbrood met een whisky jam
De meeste restaurants serveren brood met smeersels voor of bij het diner. Heerlijk natuurlijk, maar het mag eigenlijk wel wat origineler. Vergeet daarom de kruidenboter en maak zelf een heerlijke jam van whisky, ananas, geleisuiker en citroensap. De bereiding is eenvoudig: pureer de ananas in een blender en kook deze daarna met citroensap op hoog vuur. Voeg na 5 minuten de geleisuiker en de whisky toe en laat het geheel nog 4 minuten koken. Nadat de jam is afgekoeld is het een heerlijk smeersel voor bij het brood. Je kunt gerust een grote portie bereiden, want de jam is tenminste een jaar houdbaar.
3. Reepjes zalm gemarineerd in citroensap en whisky
Wist je dat de smaak van zalm ontzettend goed samengaat met een marinade van whisky en citroensap? Snijd een kleine portie goede zalm in reepjes en marineer deze in citroensap en whisky. Nadat je naar smaak zout en peper heb toegevoegd, laat je de vis marineren. Je krijgt beste resultaat wanneer je de marinade de hele dag of nacht kan laten inwerken. Je kunt dit gerecht serveren als tapasgerecht, maar het is ook heel geschikt als bijgerecht bij een frisse salade.