Ben jij een liefhebber van whisky? Dan hoef je jouw favoriete drankje niet alleen te gebruiken als aperitief of na het eten. Whisky smaakt namelijk goed in een groot aantal recepten. Zowel hartige hapjes als zoete lekkernijen verrijk je met de aangename smaak van whisky. Wij vertellen je wat je moet weten over koken met whisky.
Koken met whisky in lichte gerechten
Whisky combineert over het algemeen uitstekend met niet al te uitgesproken smaken. Vermijd dus gerechten met veel knoflook en kruiden. Daarnaast is het goed om te weten dat koken met whisky lekkerder smaakt bij vet dan bij zuur. Over het algemeen is het goed te combineren met smaken als kaneel, eiwit, slagroom en honing. Wil je toch een zwaarder gerecht klaarmaken door te koken met whisky? Kies dan voor een zware whisky. Andersom kun je een lichte whisky gebruiken om een licht gerecht mee te verrijken.
Voor een dessert koken met whisky
Whisky smaakt heerlijk in diverse desserts. Maak bijvoorbeeld een cake met whisky, sinaasappel, rozijnen en vanille. Hiermee verander je een normale doordeweekse dag in een feestje, maar de cake is ook zeer geschikt om te serveren na het kerstdiner. Ook erg lekker is de combinatie koken met whisky en chocolade. Bak bijvoorbeeld boozy brownies die je voorziet van een scheut van jouw favoriete whisky. De brownies ruiken nog beter dan normaal als ze uit de oven komen! Je kunt natuurlijk ook anderen verblijden met jouw zelfgemaakte lekkers. Hier vind je nog meer inspiratie voor een smaakvol cadeau.
Zalm met whisky-marinade
Zalm en whisky: twee Schotse producten die uitstekend samengaan. Je besprenkelt de zalm met een mix van citroensap, Schotse whisky en kruiden zoals zout en peper. Dit geheel laat je minimaal een uur marineren. Voor een optimale smaak zet je de zalm en de whisky-marinade een dag van tevoren in de koelkast. Ben je meer een vleeseter? Kies dan voor een biefstuk met een volle whisky-saus. Je schenkt je favoriete whisky door wat room en giet dit over de steak.
Whiskysaus zelf maken
Whiskysaus smaakt lekker bij garnalen, zalm of als sausje bij de mosselen. Je kunt natuurlijk een flesje whisky-cocktailsaus in de supermarkt halen, maar je maakt dit in een handomdraai zelf door te koken met whisky. Het is ook nog eens vele malen lekkerder! Het enige wat je nodig hebt zijn 4 eetlepels mayonaise, 1 tot 2 theelepels van je favoriete whisky, een drupje ketchup en een kwart theelepel cayennepeper. Meng de ingrediënten en proef of de saus goed op smaak is. Voeg eventueel nog wat extra whisky toe.
Na bereiding van gerechten met drank blijft altijd wat alcohol aanwezig. Hou dit in gedachten als je nog moet rijden of wanneer er ook kinderen mee eten. Maak voor hen bijvoorbeeld een apart gerecht.