Eten en drinken kan bij de ziekte van Parkinson na verloop steeds moeizamer gaan. Dit is vaak het gevolg van slikproblemen en trillen. Ook de opname van voedingsstoffen kan door het medicijngebruik veranderen. Wij geven in deze blog meer informatie over voeding bij de ziekte van Parkinson. Symptomen van de ziekte van Parkinson, zoals trillen en beven, maakt eten en drinken steeds lastiger. Ook kunnen er door de bijbehorende medicatie klachten ontstaan, zoals bijvoorbeeld misselijkheid, kauw- en slikproblemen, gewichtsverlies en een verminderde eetlust.
Let op je gewicht
Als Parkinson patiënt is het van belang om overgewicht te voorkomen. Sommige mensen komen aan omdat ze door de bewegingsproblemen minder bewegen dan voorheen. Echter zorgt overgewicht voor meer spanning op de gewrichten, waardoor bewegen nog moeilijker wordt en de gevolgen van de ziekte verergert worden.
De meeste mensen met parkinson verliezen gewicht omdat ze minder trek hebben, eten moeilijker gaat of doordat het lichaam minder voedingsstoffen opneemt. Bij de ziekte van Parkinson is het belangrijk om op goed je gewicht te letten.
Eiwitten en Levodopa
Een medicijn dat veel wordt voorgeschreven aan Parkinson patiënten is Levodopa. Deze stof wordt door het lichaam namelijk omgezet in Dopamine, waardoor het dopaminetekort dat veroorzaakt wordt door Parkinson (deels) wordt aangevuld. Bij voorkeur moet deze medicatie ingenomen met water, maar ook inname met koffie zonder melk, bouillon, groentesap of thee is mogelijk. Let erop dat inname met vruchtensap niet wordt aangeraden, daardoor lossen de tabletten namelijk sneller op.
Bij het innemen van Levodopa is het belangrijk om te weten dat eiwitten de opname van deze stof in het lichaam en de hersenen kan verstoren. Dit heeft als gevolg dat de effectiviteit van dit medicijn vermindert. Het weglaten van eiwitten is geen optie, omdat je lichaam deze voedingsstof nodig heeft. Echter is wel het advies voor mensen met Parkinson om de normale dagelijkse hoeveelheid eiwitten aan het einde van de dag in één maaltijd te nemen. De voedingsopname tijdens de rest van dag moet bestaan uit voedingsmiddelen die weinig eiwitten bevatten, zoals groente, fruit, brood, granen en snoep. Overleg dit altijd met je parkinsonverpleegkundige, neuroloog of diëtist.
Last van slikproblemen
Slaapproblemen komen veel voor bij mensen met Parkinson. Om slikken gemakkelijker te maken werkt het om voor het eten een aantal keer te gapen. Dit helpt de keel ontspannen op het moment dat deze gespannen is. Houd tijdens het eten je kin dicht bij je borst, drink slokjes water en eet kleine hoeveelheden voedsel.
Bron: VerderMetParkinson.nl