Op zoek naar een recept voor een gezonde couscous maaltijd? Dan is dit veganistisch couscous recept echt om van te smullen! De zoete smaken van de dadels en sinaasappel worden heerlijk in balans gebracht door de frisse munt en citroen. Om het af te maken geef je de koude couscous nog een knapperig bite met geraspte wortel en geroosterde amandel stukjes. Zo heb je binnen een half uur een heerlijk gezond couscous gerecht op tafel.
Ingrediënten gezonde couscous met zoete dadels, sinaasappel en munt
Voor 4 personen
- 300 gram couscous
- 125 gram dadels
- 2 zoete sinaasappels
- 3-5 takjes munt
- 1 citroen
- 45 gram amandel in stukjes (je kunt zelf hele amandels hakken of amandelstiften kopen)
- 60 gram wortel, geraspt/fijn gesneden
- Zout
- Peper
- Kaneelpoeder
- Knoflookpoeder
- Olie
Bereidingswijze vegan couscous recept
- Rasp de schil van 2 sinaasappels en bewaar het in een schaal of kom. Let hierbij op dat je alleen het oranje van de schil raspt en niet het witte deel, want dat laatste smaakt bitter.
- Schil 1 sinaasappel met een mes zodat alleen het vruchtvlees overblijft zonder het witte deel van de schil of de vliesjes tussen de partjes. Snijd vervolgens het overgebleven vruchtvlees in stukjes van 1.5-2 centimeter.
- Bereid de couscous volgens de verpakking, maar gebruik 100 milliliter minder water dan staat aangegeven. In plaats daarvan knijp je het sap van de 1 sinaasappel over de couscous heen. Voeg ook de sinaasappelrasp toe aan de couscous.
- Laat de couscous afkoelen (eventueel in koelkast).
- Rooster de stukjes amandel in een pan zonder olie. Schep de amandelstukjes regelmatig om en haal ze van het vuur wanneer ze goudbruin zijn. Dat duurt een paar minuten.
- Rasp de wortels julienne, in dunne reepjes dus.
- Snijd de dadels in kleine hapklare stukjes.
- Pluk de groene bladeren van de takjes verse munt en hak deze fijn.
- Voeg de stukjes dadels, sinaasappel, wortel, verse munt en amandel toe aan de couscous.
- Breng de couscous op smaak met een snufje kaneel, knoflookpoeder, peper en zout.
- Voeg een flinke scheut (olijf)olie toe en knijp het sap van een halve citroen over de couscous.
- Huts de couscous goed door elkaar.
Ziezo, je heerlijk gezonde couscous met sinaasappel, munt en dadels is klaar!
Tips voor het maken van deze gezonde vegan couscous
Bij dit heerlijk recept voor gezonde couscous is het belangrijk om zelf te proeven tijdens het koken. De zoetheid van sinaasappels kan veel verschillen afhankelijk van het seizoen of soort. Zelf had ik dit gerecht gemaakt met ontzettend zoete sinaasappels. Als de sinaasappels die jij gebruikt minder zoet of juist zuur zijn, is het misschien lekkerder om het sap van de citroen weg te laten. Blijf dus proeven!
Tip: Probeer ook eens de gezonde maaltijdsalade met kikkererwten en aubergine voor een ander heerlijk vegan maaltijdsaladerecept.
Eet smakelijk!