Op zoek naar een recept voor een gezonde aardappelsalade met ei? Probeer dan eens deze lekkere aardappelsalade met gekookte eieren, supergezonde radijs en yoghurtdressing. De neutrale smaken van aardappel en eieren worden heerlijk aangevuld door smaakvolle bieslook en scherpe radijs. Binnen 25 minuten staat het al op tafel. Heerlijk als lunch of als bijgerecht!
Gezonde eigenschappen van radijs
Radijs is super gezond! De smaak van radijs is heel uniek en redelijk scherp. Voor velen is de smaak van radijs even wennen, maar door het in dunne plakjes te snijden (zoals in dit recept) is de smaak veel minder sterk en erg verfrissend. Het loont om radijsjes te leren eten, want ze bevatten een lange lijst aan gezonde voedingstoffen. Per 100 gram radijs bevatten de rode bommetjes de volgende hoeveelheid aan voedingsstoffen:
- 18 kcal
- 2,5 gram koolhydraten
- 27 mg vitamine C
- 30 mg vitamine B11
- 0,8 mg ijzer
- 320 mg kalium
Ingrediënten
Recept voor 4 personen
- 1 kilo krieltjes
- 4 eieren
- 10 radijsjes
- 10 gram verse bieslook (of zoveel je wilt)
- 100 ml Griekse yoghurt
- 2 eetlepels olijfolie
- Optioneel: 1 eetlepel witte azijn
- Theelepel knoflookpoeder
- Italiaanse kruiden (optioneel)
- Zout
- Peper
Bereidingswijze
- Kook de krieltjes (ongeschild) zoals aangegeven op de verpakking, ongeveer 15-20 minuten.
- Kook ook de eieren. Laat de eieren 6 minuten koken voor zachte eitjes en 8 minuten voor als je hardgekookte eieren wilt. Je kunt ze ook mee laten koken in de pan met aardappelen als daar genoeg ruimte voor is.
- Was de radijsjes grondig en snijd ze in dunne plakjes. Zet het apart.
- Snijd de bieslook in kleine stukjes.
- Laat de eieren schrikken door ze onder te dompelen in koud water wanneer ze gaar zijn. Pel de eieren en snijd ze in partjes of plakjes nadat ze zijn afgekoeld.
- Maak de dressing klaar door de yoghurt, olijfolie, azijn, knoflookpoeder en kruiden bij elkaar te doen en het te vermengen.
- Giet de krieltjes af en laat ze afkoelen. Snijd de aardappeltjes door de helft of in partjes tot hapklare stukjes, afhankelijk van hoe groot je krieltjes zijn. Doe de stukjes krieltjes vervolgens in een grote schaal, kom of pan.
- Voeg de gesneden radijs, yoghurtdressing en bieslook toe bij de schaal met krieltjes. Vermeng alles goed door elkaar. Voeg als laatst de eieren toe.
- Voeg naar smaak zout en peper toe om het perfect op smaak te brengen.
Eet smakelijk!
Variaties op de gezonde aardappelsalade
Dit recept voor een superlekkere en gezonde aardappelsalade vormt een goede basis om je favoriete ingrediënten toe te voegen. Voor extra groente kun je ook sperziebonen, broccoli of verse sla toevoegen. Iets minder gezond, maar ook heel lekker is om zure room of crème fraiche te gebruiken voor in de dressing. Deze aardappelsalade is perfect als lunch of als bijgerecht bij het avondeten.
Heb je nog aardappel over na het maken van dit recept? Lees dan mijn recept voor een heerlijke aardappel preisoep om de restjes op te maken!
Ziet er gezond uit, ik ga er eentje voor mijn familie klaarmaken tijdens de vakantie.