Échte keukenprinsessen vind je in Zuid-Afrika. Het goede nieuws is: je hoeft niet op Afrika reis om de Zuid-Afrikaanse keuken te kunnen proeven! De lekkerste familierecepten reizen met families mee. Zo kwamen wij onlangs in aanraking met deze heerlijke exotische gerechten die we graag met je willen delen. Zo haal jij vanuit jouw eigen keuken Zuid-Afrika in huis!
1. Makkelijk, comfort food & vegetarisch! Dat is de ‘Bunny Chow’ in een notendop
Het is geen geheim dat in de Zuid-Afrikaanse keuken veel vlees wordt gebruikt. Des te verrassender is dit vegetarische gerecht met de misleidende naam ‘Bunny Chow’. Kort gezegd is dit een stukje uitgehold brood met een heerlijk gekruide vulling van bonen en aardappelen. Het gerucht gaat dat het uitgeholde broodje van de Bunny Chow voort komt uit een gebrek aan wegwerpbakjes om de vulling te vervoeren. Per ongeluk ontdekt of niet; het vegetarische broodje was één van de favoriete gerechten van de Zuid-Afrikaanse grootheid Mahatma Gandhi en dus zeker het proberen waard!
Om de Bunny Chow te maken heb je een wit brood nodig. Voer vervolgens de volgende stappen uit:
- Snijd het brood doormidden en haal de zachte vulling eruit.
- Het uitgeholde brood vul je met een gekruide vulling van aardappelen, kidneybonen en tomaten die gekookt zijn in groentebouillon.
- Hier voeg je verse kruiden zoals knoflook en ui, gember, groene peper, currypoeder, komijn, koriander en chilipoeder aan toe.
Zoals de Zuid-Afrikanen zeggen: geniet jou ete! Vergeet ook niet naar de andere vegetarische recepten te kijken die je zelf gemakkelijk thuis kunt maken!
2. Een typisch gerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken: koken met rooibosthee!
Dat rooibosthee heilzame eigenschappen heeft, wist je misschien al. Maar wat niet veel mensen weten, is dat deze rustgevende thee zijn oorsprong vindt op de Cederberg in Zuid-Afrika. Rooibos wordt dan ook wel ‘het Zuid-Afrikaanse goud’ genoemd. In zijn thuisland wordt rooibos niet alleen gebruikt om thee van te trekken; dit kruid is veelgebruikt in gerechten uit de Zuid-Afrikaanse keuken. Wat dacht je bijvoorbeeld van kip gestoofd in rooibos? Dit gerecht klinkt niet alleen heerlijk; het is ook nog eens eenvoudig om te maken.
Een traditionele stoofpot met kip en rooibos maak je door de onderstaande stappen uit te voeren:
- Blus de gebraden kip en ui af met een kippenbouillon met wat tomatenpuree.
- Voeg hier drie zakjes rooibosthee aan toe en zet tien minuten in een voorverwarmde oven (180 graden).
- Vervolgens voeg je cherrytomaatjes en sinaasappelpartjes toe voor een frisse touch.
- Nog een half uurtje in de oven en klaar is je Zuid-Afrikaanse gerecht! Traditioneel wordt dit gerecht gegeten met rijst.