1. Zalmhaasje met groene aspergetips in Dijon mosterd
Benodigdheden voor vier personen:
- 100 gram groene aspergetips
- ½ sinaasappel
- 125 ml crème fraîche
- 2 eetlepel droge witte vermout
- 1 theelepel Dijon mosterd
- 300 gram zalmhaasjes
- 25 gram boter
Volg je een koolhydraat dieet? Dan is dit een heerlijk koolhydraatarm recept vol smaaksensatie dat 4 gram koolhydraten per persoon bevat!
1. Verwarm de borden in de oven.
2. Om te beginnen kook je de asperges 2-3 minuten in ruim water met zout totdat ze beetgaar zijn en spoel je het af moet koud water.
3. Maak de sinaasappel schoon en rasp er 1 eetlepel van af. Pers daarna de halve sinaasappel.
4. Doe 125 ml crème fraîche in een pan dat geen aluminium bevat, meng hierbij de sinaasappelrasp, 2 eetlepels sinaasappelsap, 2 eetlepels vermout en mosterd bij.
5. Snijdt het zalmhaasje in 12 plakjes, strooi er peper, zout en een beetje sinaasappelsap over.
6. Bak de zalm in boter 1-2 minuten op laag vuur en keer het halverwege
7. Verwarm het eerder gemaakte crème fraîche mengsel tot een sausje.
8. Pak de borden uit de oven en leg hier de plakjes zalm op, asperges en de saus.
9. Klaar om te serveren!
2. Entrecote in pepersaus, zoete aardappel, boontjes en erwten
Benodigdheden voor 4 personen:
- 4 entrecotes
- 1 teen knoflook
- 1 sjalot
- ½ rundebouillontablet
- 250 ml kraanwater
- 25 gram bloem
- 25 ml cognac
- 2 theelepels peperkorrels
- 125 ml slagroom
- 50 gram boter
- 2 zoete aardappel
- 450 gram sperziebonen
- 200 gram erwten
Als hoofdgerecht kun je kiezen voor een heerlijk eigengemaakte maaltijdsoep. Maar eigen hoort er tijdens het kerstdiner natuurlijk ook een goed stuk vlees. Om het gerecht gezond te houden is het bord gevuld met zoete aardappel, sperziebonen en erwten dat voor veel energie zal zorgen. Verder is het gerecht het lekkerst als de pepersaus ook zelf wordt gemaakt, dat je eenvoudig met dit recept kun maken.
- Snijdt de zoete aardappel in kleine blokjes
- Kook de zoete aardappel, sperziebonen totdat het beetgaar is.
- Bak ondertussen in boter de entrecote 8-10 minuten.
- Verhit een andere steelpan met boter en fruit de sjalot 5 minuten.
- Voeg de bloem toe en meng het totdat het lichtbruin kleurt.
- Voeg nu de cognac en de bouillon toe en laat het koken.
- Vermaal ondertussen de peperkorrels licht en de vijzel en voeg de saus hieraan
- Laat de saus op laag vuur koken tot een gebonden saus en voeg de knoflook in stukjes/geperst toe.
- Voeg er eventueel nog extra zout en peper aan toe.
- Verdeel het bord met de groentes, entrecote en de pepersaus
- Smakelijk eten!
3. Yoghurt-ijs met vers fruit
Benodigdheden voor 4 personen:
- 400gram Griekse yoghurt
- Verse vanille
- 4 eetlepels suiker
- 300 gram fruit naar keuze, zoals frambozen
- vers fruit
Yoghurt-ijs wordt ook wel frozen yoghurt genoemd. Het is een gezond alternatief van ijs, makkelijk te bereiden en ook nog eens super lekker.
- Doe en bak Griekse yoghurt in de vriezer met de verse vanille, suiker en fruit naar keuze.
- Laat de Griekse yoghurt bevriezen.
- Schep in een schaaltje een paar bolletjes met yoghurt-ijs en strooi er wat zomers fruit over.
- Klaar om te serveren!
Weet jij welke recept je gaat uitproberen? Laat het mij hieronder weten en vergeet het niet te delen op social media!