Ben jij net terug van een heerlijke rondreis door Spanje en wil je thuis nog even nagenieten? Een aperatiefhapje wordt in Spanje ook wel een tapa genoemd. Het wordt er vaak gegeven tijdens het drinken van een alcoholisch drankje, om ervoor te zorgen dat de alcohol goed valt en tevens om honger op te wekken. Inmiddels zijn de tapasrestaurants in Nederland, en andere landen, niet meer weg te slaan. Het is een goed concept waarbij men meerdere kleine gerechtjes kan proeven. Zelf kun je ook erg gemakkelijk tapasgerechten maken. Ben je op zoek naar inspiratie? Dit artikel geeft een voorbeeld van een vis- vlees en vegetarisch tapasgerechtje.
1. Zalm in cava
Een lekker tapasgerecht met vis is de zalm in cava. Snijd een zalmfilet in stukjes en doe ze in een kom. Giet er voldoende cava overheen en laat het een uurtje in de koelkast staan. Op deze manier komt de smaak en geur van cava goed in de zalm terecht.
Zet ondertussen een braadpan op het vuur, verhit wat olijfolie en laat de sjalot fruiten. Voeg daarna ook enkele fijngesneden knoflooktenen toe. Vervolgens haal je de zalm uit de koelkast en ook deze doe je in de braadpan. Laat het kort bakken.
Als laatst voeg je de kappertjes toe en laat je alles nog even garen. Leg de zalmstukjes op een bord, bestrooi ze met fijngesneden peterselie en prik er een lekker stukje zalm vanaf.
Dit gerecht is uiteraard lekker te combineren met een glaasje cava.
2. Jamón Ibérico
Een echt culinair hoogstandje is de dungesneden Jamón Ibérico. Dit is een zeer smaakvolle ham die je kunt serveren als tapasgerecht. Combineer de plakjes ham met een lekker
stukje stokbrood, een lekker glaasje Sherry erbij en zet er een glaasje olijven naast. Zo is het tapasgerecht helemaal af. Jamón Ibérico is prijzige ham, wanneer je het goedkoper wilt houden kun je beter op zoek naar een andere hamsoort. Genoeg mogelijkheden binnen de tapasgerechten!
3. Salmorejo
Ook onder tapasrecepten vind je gelukkig genoeg vegetarische gerechten. Salmorejo is een vegetarisch tapasrecept. Het is een koude soep, bestaande uit de ingrediënten tomaat, brood, knoflook en olijfolie. Omdat er brood in de soep zit, is het een erg vullende soep en hoef je mensen niet teveel te geven. Het zou zelfs voor een maaltijdsoep door kunnen gaan. Je vindt Salmorejo tegenwoordig in heel Spanje op de kaart, soms zelfs met een hardgekookt ei en blokjes ham erin. Afhankelijk van je eigen smaak kun je dit toevoegen in de soep. Het is tevens lekker te combineren met een goed glas Sangria.
Wil jij de Spaanse keuken in huis halen? Met bovenstaande gerechten ben je al goed op weg!