Wil je van een lekker tussendoortje kunnen genieten tijdens een dag werken? Ga dan de keuken in en maak gemakkelijk zelf je gezonde tussendoortjes klaar! Zo heb je altijd verse en gezonde tussendoortjes om van te kunnen genieten gedurende de dag. In dit artikel geven wij je alvast 3 voorbeelden om je alvast op weg te helpen!
Banketletter
Een banketletter staat vaak bekend als een lekkernij die niet per se onder het kopje gezond valt. Maar uiteraard kun je hiermee variëren en kun je zowel gezonde als hartige banketletters maken! Voor een gezonde banketletter heb je nodig:
- 250 gram dadels;
- 250 gram blanke amandelen;
- een rasp;
- halve citroen;
- bladerdeeg;
- 1 ei;
- 30 gram amandelschaafsel.
Met deze ingrediënten heb je genoeg voor maar liefst vijf banketletters; ideaal dus voor tijdens een volledige werkweek! Nadat je de dadels hebt ontpit moeten ze weken in lauwwarm water om vervolgens, samen met de amandelen, gepureerd te worden in een keukenmachine. Het sap en de rasp van de halve citroen mag toegevoegd worden en mee gemengd worden totdat er dadelspijs ontstaat. Dit laat je minimaal een uur opstijven in de koelkast. Na dit uur verdeel je de spijs over de plakken bladerdeeg, ‘plak’ je de zijden dicht met het losgeklopte ei en bak je het goudbruin op 200 graden voor 15-20 minuten.
2. Bananenbrood
Een ander gezond tussendoortje dat overigens zeer goed fungeert als sportvoeding voor het creëren van meer spier, is bananenbrood. Dit is heerlijk als tussendoortje, maar ook lekker als ontbijt! Voor een compleet bananenbrood (circa 10-12 plakken) heb je nodig:
- 2 el kokosolie;
- 5 rijpe bananen;
- 200 gr speltmeel;
- 2 eieren;
- 4 el honing;
- 2 tl bakpoeder;
- 1 handje pecannoten.
Verwarm je oven voor op 180 graden en smelt ondertussen de kokosolie in een pan. 4 van de 5 bananen gaan samen met het speltmeel, de eieren, de honing, het bakpoeder en de kokosolie in de keukenmachine. Dit vermaal je totdat de ingrediënten samen een glad beslag vormen. Vervolgens voeg je het handje pecannoten toe en zet je de keukenmachine kort aan. Het is wel zo lekker als je nog wat crunch behoudt natuurlijk! Bekleed een bakvorm met bakpapier, giet het beslag erin en snijd de overige banaan in plakken om deze bovenop te kunnen leggen. Zet dit alles 45 minuten in de oven, laat het afkoelen op een rooster en klaar is kees!
Repen met honing en citroen
Gezond eten is belangrijk om de weerstand op peil te houden en om je lichaam te geven wat het nodig heeft! Een heerlijke reep is gemakkelijk en snel te maken en eet ook nog eens lekker weg. Je hebt nodig:
- 1 el kokosolie;
- 3 el honing;
- 1 citroen;
- 1 el tahin;
- 70 gr pompoenpitten;
- 6 dadels;
- 110 gr havervlokken;
- 2 el chiazaad;
- zout naar smaak.
Om te beginnen doe je de kokosolie, de honing, het citroensap en de tahin in een pan en zet je dit aan op laag vuur. De pompoenpitten mogen grof gehakt worden in de keukenmachine en apart worden gelegd in een bakje. Vervolgens mix je de dadels tot er een kleverige pasta ontstaat en voeg je dit, samen met de ingrediënten uit de pan, toe aan de kom met pompoenpitten. Meng alles nog een keertje goed door elkaar, en schep het mengsel vervolgens in een bakplaat (met bakpapier). Dit laat je twee uur stijf worden in de koelkast en genieten maar! Tip: voor een extra citroensmaak kun je ook wat citroenrasp toevoegen, dit is lekker fris.
Geniet dagelijks van zelfgemaakte gezonde tussendoortjes met bovenstaande 3 recepten. Experimenteer met de ingrediënten en voeg hier en daar wat toe voor de afwisseling! Laat je inspireren door vriendinnen, kookblogs, kookmagazines en dergelijke!