Deze heerlijke vegetarische couscous salade met kikkererwten en feta is gezond én makkelijk om te maken. Het zit boordevol groente en is bovendien lekker vullend. Ik wilde graag iets maken met kikkererwten, omdat ze super lekker en gezond zijn. Vaak heb ik al gauw honger na het eten van salade, maar ik zat goed vol na het eten van deze couscous salade. Het recept hieronder kan je stap voor stap volgen, maar je kunt het natuurlijk volledig aanpassen naar eigen smaak. Deze salade is ook perfect als je groenten over hebt aan het einde van de week.
De gezonde eigenschappen van kikkererwten
Kikkererwten bevatten veel gezonde mineralen, eiwitten en voedingsvezels waardoor ze snel een verzadigend gevoel geven. Kikkererwten bevatten uitzonderlijk veel vezels, maar liefst 17 gram per 100 gram. Even ter vergelijking: bruin brood bevat bijvoorbeeld maar 2,3 gram vezels per 100 gram. In Nederland komt helaas bijna niemand aan de aangeraden hoeveelheid voedingsvezels (30-40 gram vezels per dag). Voedingsvezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en dragen bij aan een verzadigd gevoel. Bovendien verminderen ze gezondheidsrisico’s zoals hart- en vaatziekten, diabetes 2 en verschillende soorten kanker. Kikkererwten bieden de uitkomst!
Recept couscous salade met feta en kikkererwten
Dit recept voor couscous salade met feta en kikkererwten is één van mijn favorieten voor wanneer ik weinig tijd heb, maar toch iets lekkers en gezond wil maken. De zoute smaak van de feta smaakt heerlijk samen met de gegrilde paprika’s. De pijnboompitten geven een knapperige bite die deze vegetarische couscous salade helemaal compleet maakt.
Ingrediënten
Recept voor 3-4 personen
- 200 gr couscous
- feta
- 1 blik kikkererwten
- 2 geroosterde paprika’s
- zongedroogde tomaat
- komkommer
- 1 rode ui
- rucola
- 2 el pijnboompitten
- olijfolie
- zout
- peper
- paprikapoeder
- knoflookpoeder
- half blokje groentebouillon
- water
Bereidingswijze vegetarische couscous salade
- Rooster de pijnboompitten in een pan zonder olie. Ze zijn klaar als ze goudbruin zijn.
- Open het blikje kikkererwten en laat het uitlekken.
- Breng water aan de kook. Strooi de couscous in een pan of kom en verkruimel het halve blokje bouillon erboven. Voeg kokend heet water toe totdat het water ongeveer 1 centimeter boven de couscous uitkomt. Zet de pan of kom apart met een deksel of theedoek erboven. Na 5 tot 10 minuten zal al het vocht opgenomen zijn en kun je de couscous losmaken met een vork.
- Snijd de paprika’s en rooster ze in een grillpan of tosti-grill. Je kunt de paprika’s ook rauw gebruiken, maar het grillen geeft de salade net wat meer smaak.
- Snijd de feta, ui, een halve komkommer en zongedroogde tomaten in hapklare stukjes. Snijd ook de paprika’s als ze mooi gegrild zijn.
- Voeg de gesneden groenten toe in de pan met de couscous. Doe nu ook de uitgelekte kikkererwten en rucola in de pan. Breng de couscous salade op smaak met olijfolie, zout, peper, paprika- en knoflookpoeder. Meng de couscous, feta, kikkererwten, groente en kruiden goed door elkaar. Garneer de couscous salade met de geroosterde pijnboompitten.
- En Voilà. Je vegetarische couscous salade met feta en kikkererwten is klaar. Het recept is perfect voor een gezonde salade als lunch of avondeten. Eet smakelijk!
Voor meer vegetarische gerechten kun je kijken naar eerdere blogs zoals deze 6 vegetarische gerechten om zelf te maken.