Na een lange werkdag is er waarschijnlijk maar één ding waar je echt behoefte aan hebt. Met een bak chips en een goede film op de bank luieren. Wanneer je kinderen hebt gaat dit toch een stuk lastiger. Je probeert er als ouder alles aan te doen om gezond te koken en je kinderen voldoende vitamines en mineralen aan te bieden. Zodra je na een lange dag eindelijk een gezonde maaltijd op tafel hebt gezet, kun je dan ook niet wachten om met het hele gezin vol enthousiasme aan te vallen.
De realiteit is echter vaak anders. Zeurende stemmetjes, kleine handjes die het bord wegduwen en vervolgens chagrijnige gezichten bij het slapengaan. Kortom, niet bepaald het perfecte plaatje wat jij voor ogen had. Maar hoe maak je het dan wél gezelliger aan tafel? In dit artikel geven we enkele tips om makkelijk en gezond te koken na een drukke werkdag. En vertellen we je hoe je jouw kinderen voortaan beter kunt laten mee-eten. Minder stress voor jou en een heerlijke maaltijd. Meer kan je je als ouder niet wensen!
Meal preppen
Een makkelijke maaltijd wordt al vrij snel geassocieerd met iets ongezonds. Dat is echter lang niet altijd het geval. Er zijn genoeg gezonde maaltijden die zeer eenvoudig te bereiden zijn. Natuurlijk weet jij als geen ander op welke (doordeweekse) dagen je vaak niet aan koken toe zal komen. In dat geval kun je alvast kiezen voor meal preppen. Dit neemt maar weinig tijd in beslag, maar zorgt er wel voor dat je iedere avond een gezonde en verse maaltijd op tafel kunt zetten. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de avond van tevoren alvast een pan soep op het vuur te zetten of een ovenschotel voor te bereiden.
Ovenschotels zijn bij uitstek geschikt voor drukke werkdagen. Je kunt ze in de ochtend alvast bereiden. Iets wat meestal niet meer dan vijftien minuten van je tijd kost. En vervolgens kun je het eenvoudig in de koelkast bewaren om het na je werk direct in de oven te schuiven. Even wachten tot de minuten verstreken zijn en ondertussen tijd investeren in je kinderen of het resterende huishouden. Zodra het piepje van de oven gaat, kunnen jullie direct aanschuiven. Makkelijker kan bijna niet.
Hoe maak je je kinderen enthousiast aan de eettafel?
Wat gaan we eten vanavond? Wanneer je die vraag aan kinderen stelt sta je eigenlijk direct 1-0 achter. Kinderen zullen natuurlijk vrijwel altijd om lekkere (en vaak ongezonde) dingen vragen. Zodra je vervolgens een geheel ander gezond recept kookt zullen er gegarandeerd chagrijnige gezichten zijn.
Probeer je kinderen daarom wel te betrekken bij het koken en het kiezen van recepten, maar stel een iets minder brede vraag. Geef ze bijvoorbeeld de keus tussen twee gezonde recepten of drie verschillende soorten groentes. Zo hebben ze toch inspraak op het eten en weet je zeker dat je ze hier ook in tegemoet kunt komen. Je kunt er ook voor kiezen om enkele kinderen mee te laten helpen bij het koken. Iets wat je zelf maakt smaakt doorgaans immers veel lekkerder.
Zorg er tevens voor dat je aan tafel altijd het goede voorbeeld geeft. Als de kinderen merken dat jij ook geen fan bent van een bepaalde groente is de kans groot dat zij dit gedrag kopiëren. Wees daarom enthousiast in het proeven van nieuwe dingen en geef je kinderen het voorbeeld wat ze nodig hebben om dit ook te proberen. Maak er ook geen strijd van. Willen ze echt niet eten? Laat ze dan. Morgen weer een nieuwe dag. Dat voorkomt onnodige stress aan de eettafel.