In Nederland zijn we dol op lekkere koffie: op jaarbasis drinken we gemiddeld 150 liter koffie per persoon! Veel mensen beginnen de dag al met een lekker bakje koffie en ook op het werk is de gang naar het koffiezetapparaat een vast ritueel. Niet vreemd, want goede koffie is niet alleen lekker maar ook gezond. Met lekkere koffiebonen kun je echter veel meer doen dan alleen maar standaard bakjes koffiezetten. Wist je bijvoorbeeld dat je er heerlijke cocktails en toetjes mee kunt maken? Wij zetten de vier lekkerste koffie recepten voor je op een rij.
1. Koffie kokos!
Deze koffievariatie brengt je direct in tropische sferen. Het enige wat je voor deze makkelijk te bereiden traktatie nodig hebt is 30 ml espresso, 100 ml melk, wat gecondenseerde melk, 15 ml kokossiroop en chocoladesaus. Giet eerst de chocoladesaus in een glas en dek deze toe met wat gecondenseerde melk. Maak vervolgens schuim van de melk en meng dit met de kokossiroop. Schenk deze mix in het glas en voeg een espresso toe: voor je staat een heerlijke koffie-kokos traktatie!
2. Koffie tonic
De gin tonic cocktail is de afgelopen jaren razend populair geworden. Wist je echter dat je ook eenvoudig een leuke alcoholvrije koffie variant van deze cocktail kan maken? Vul een cocktailglas met ijsklontjes en voeg 200 ml tonic toe. Zet daarna een kopje espresso en giet deze bij de tonic. Daarna garneer je de alcoholvrije cocktail met wat plakjes citroen. Dit drankje ziet er heel feestelijk uit en smaakt ongelooflijk lekker.
3. Een koffie frappino
Dit koffie recept doet al wat meer denken aan een normale koffie, maar dan op een iets andere manier. Deze koffie frappino bevat wel behoorlijk wat calorieën, maar is het helemaal waard. Meng een gekoelde espresso met 4 ijsklontjes, 5 gr suiker, 30 ml koffiesiroop en 100 ml koude melk. Zorg dat het mengsel goed gemixt is en giet het daarna in een mooi glas. Vervolgens spuit je wat slagroom op de frappino en maak je het geheel af met wat mokka- of chocoladesaus.
4. Hmmm…het is tijd voor koffietaart!
Ben je dol op een stukje taart bij de koffie? Dan word je zeker weten blij van dit heerlijke koffietaartje. Voor deze taart heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 5 eieren
- 50 gr pure chocolade
- 100 gr suiker en 100 gr witte basterdsuiker
- 200 gr boter
- 200 gr bloem
- 35 ml verse espresso
- 2 el likeur met sinaasappelsmaak
Meng in een keukenmachine de basterdsuiker, 1 ei, 2 lepels koud water en de helft van de boter tot kruimelig deeg. Verpak het deeg in folie en laat het tenminste 1 uur rusten in de koelkast. Bekleed een ingevette taartvorm vervolgens met het uitgerolde deeg. Hierna bak je deze 25 minuten voor in op 175 °C voorverwarmde oven. Laat ondertussen de boter smelten in een pannetje en voeg daarna chocolade toe. Mix dit in een kom met de suiker, de rest van de eieren, de koffie en likeur. Schenk het mengel bij de taartbodem en laat het geheel nog 30 minuten gaarbakken. Haal de heerlijke koffietaart uit de oven en smullen maar!