Wil je zelf een glutenvrije slagroomtaart maken? Probeer dit recept voor een meerlaagse taart met verse aardbeien en jam. De stevige maar luchtige structuur van de glutenvrije cake smaakt heerlijk in combinatie met de zachte slagroom. Deze taart maakte ik samen met een vriendin die coeliakie heeft en het recept is dan ook van haar. Zij heeft jarenlange ervaring met het bakken van glutenvrije taarten. Deze taart is dan ook écht heel lekker. Met deze taart maak je gegarandeerd iedereen blij!
Ingrediënten glutenvrije slagroomtaart
Voor 10-12 stukken taart
- 200 gram glutenvrije bakmix (ik heb Peak’s universele glutenvrije bakmix gebruikt, te koop bij de meeste grote supermarkten)
- 240 gram suiker
- 8 eieren
- 15 gram geraspte citroenschil
- 2 theelepels bakpoeder
- 500 milliliter slagroom
- 200 gram aardbeienjam
- 2 zakjes vanillesuiker
- 1 zakje klopfix
- 200 gram aardbeien
- Boter of spray om de taartvormen in te vetten
Optioneel: Hagelslag, amandelschaafsel, geraspte chocolade of andere soort versiersel om de rand van de taart mee te bedekken.
Benodigdheden
- Elektrische mixer
- Beslagkom
- Zeef
- Weegschaal
- 2 grote ronde bakvormen
Opmerking: Ik heb één bakvorm van 28 cm en één van 26 cm gebruikt, maar twee van 28 cm of twee van 26 cm zou ook werken. Twee bakvormen van 24 cm is misschien mogelijk, maar dan krijg je waarschijnlijk een heel erg hoge taart.
- Bakpapier
- Slagroomspuit
- Oven
- Lang mes (om de taart in de breedte te snijden)
- Taartrooster (niet essentieel, wel handig)
Hoe maak je zelf glutenvrije slagroomtaart?
Tijdsduur: 2,5-3 uur
- Verwarm de oven voor op 170 °C
- Rasp de citroenschil
- Breek de 8 eieren boven een beslagkom en voeg de geraspte citroenschil toe.
- Klop de eieren voor 7-10 minuten op de hoogste stand tot een gladde, lichtgele mengsel (zie foto).
- Bedek de bodem van de twee bakvormen met bakpapier en vet zowel de bodem als de zijkanten in.
- Zeef de glutenvrije bakmix en voeg het toe aan het eimengsel.
- Voeg 200 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker en bakpoeder toe aan het beslag.
- Mix het mengsel héél luchtig voor 10-15 minuten – Als het cakebeslag niet luchtig genoeg is, zakt het al gauw in.
- Verdeel het beslag over de twee ingevette bakvormen.
- Plaats de bakvormen met beslag in de oven en bak ze gaar in 30 minuten.
- Laat de taarten voor 10-15 minuten afkoelen in de oven voor je ze eruit haalt (als ze te snel afkoelen, zakken ze in).
- Haal de taarten uit de oven en laat ze verder afkoelen op een taartrooster tot kamertemperatuur.
Opmerking: Het is belangrijk om de taarten goed af te laten koelen voor je begint met de volgende stappen. De slagroom zal namelijk smelten als de taarten nog warm zijn.
- Giet de slagroom in een schone beslagkom en voeg 40 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker en klopfix toe. Mix de slagroom al roerend op de hoogste stand tot het helemaal stijf is.
- Snijd de taarten dwars door midden tot gelijke helften. Zie foto.
- Smeer een dun laagje jam op de onderste helften van de gesneden taarten en leg vervolgens de bovenste helften er weer op zodat je weer twee taarten hebt.
- Bedek de bovenkant van één taart met slagroom. Leg vervolgens de tweede taart er bovenop om een taart met vier lagen cake te maken. Het doel is om een slagroomtaart te maken met één laag jam, één laag slagroom en weer één laag jam.
- Bedek nu de hele taart egaal met slagroom, van de zijkant tot aan de bovenkant.
- Versier de taart naar wens met toefjes slagroom en gesneden aardbeien. Zie foto.
- Eventueel kan je de zijkant van de taart bedekken met hagelslag, amandelschaafsel, geschaafde chocolade, etc.
Et voila! Bewonder je heerlijke glutenvrije slagroomtaart met verse aardbeien. De slagroomtaart blijft ongeveer twee tot drie dagen goed. Eet smakelijk!
Variatietips voor glutenvrije slagroomtaart
De glutenvrije slagroomtaart is extra leuk om te maken omdat je het kan versieren met alles wat je lekker vindt. Ook lekker is om in plaats van jam, dunne plakjes aardbeien te gebruiken als tussenlaag. Houd je niet van aardbeien? Dan kan je het gemakkelijk vervangen met andere soorten vers fruit, zoals frambozen, bramen, banaan of ananas. Ook ingeblikte vruchten zijn heel lekker bij deze taart zoals abrikozen of mandarijnen. Natuurlijk kan je de taart ook versieren met alleen chocolade of het alleen bij slagroom laten.
Bekijk ook andere glutenvrije recepten van Food Bird!