Italië is om heel veel redenen een fantastisch vakantieland. Tijdens een Italië rondreis kun je genieten van de heerlijke stranden, prachtige natuur, lieve inwoners en oude steden vol culturele bezienswaardigheden. Natuurlijk is er echter nog iets waar dit Zuid-Europese land om bekend staat: het overheerlijke eten! Een culinaire reis door Italië is dan ook een geweldig idee. Tijdens een culinaire ervaar je de beste gerechten van het land in authentieke Italiaanse restaurants. Wil jij ook het echte Italië proeven? Probeer dan zeker deze vier gerechten!
1. Pizza in Napels
Je zult niet snel iemand vinden die nog nooit een Italiaanse pizza gegeten heeft. Wist je dat deze Italiaanse specialiteit is uitgevonden in Napels? Hier werd de pizza Margherita vernoemd naar de koningin en vonden ze de lekkerste variaties uit. Tijdens een bezoek aan deze bruisende stad moet je daarom zeker een echt Italiaans pizzarestaurant bezoeken. Het leuke van pizza is bovendien dat er zoveel te kiezen is. Zo bestel je ook heel eenvoudig een pizza zonder vlees. Wat dat betreft is de Italiaanse keuken sowieso erg geschikt voor vegetariërs. Risotto en pasta’s maak je immers ook makkelijk in een vegetarische variant. Handig, aangezien een vegetarische levensstijl steeds populairder wordt!
2. Gelato (IJs) in Rome
In de straten van de Italiaanse steden kom je regelmatig ijssalons tegen. Nu is het schepijs niet uitgevonden door de Italianen, maar zij hebben het wel weten te perfectioneren. Nergens vind je dan ook zulk lekker ijs als in de beroemde stad Rome. Hier haal je de beste ambachtelijk gemaakte ijstraktaties in allerlei smaken. De Romeinen vonden overigens wel de Pasta alla Carbonara uit. Dus ook dit gerecht mag je zeker niet missen.
3. Lasagne in heel Italië
In Nederland zijn we dol op het Italiaanse gerecht lasagne. Dit traditionele gerecht is één van de oudste pastagerechten uit de Italiaanse keuken. Het originele gerecht bestaat uit laagjes van pasta, vlees, saus en kaas. De bekende Bolognese ariant, waaraan Bolognese saus en Béchamelsaus wordt toegevoegd, vindt echter zijn oorsprong in het Oude Griekenland. De lasagne Bolognese wordt veel gegeten in Nederland, maar in Italië kun je dus nog de oorspronkelijke versie uitproberen.
4. Sicilië: caponata en pasta met sardines
Sluit je culinaire reis af in het zuidelijke Sicilië. Eigenlijk is het niet mogelijk om slechts één Siciliaans gerecht aan te raden. Deze keuken is namelijk zo veelzijdig dat je van alles wilt uitproberen. Zo eten ze hier graag caponata, een aubergineschotel. Ook de Siciliaanse Pasta con le sarde met verse sardines mag echt niet ontbreken tijdens een culinaire vakantie in Italië.