Er gaan verschillende verhalen rond over waar de benaming ‘cocktail’ eigenlijk vandaan komt. Zo zeggen sommige kenners dat het woord afstamt van het Engelse ‘cock’s tail.’ Dit zijn de rijkelijk gekleurde staartveren van een haan. Dit prachtige kleurenpalet zou model hebben gestaan voor de eerste cocktails. Onduidelijk is echter in hoeverre dit verhaal op de waarheid berust. Wat wel zeker waar is, is dat dit heerlijke drankje tot op de dag van vandaag razend populair is. De eerste versies werden gemaakt door Europese dranken met nationale whisky’s te combineren. Inmiddels zijn er ontelbaar veel varianten te koop. De kleurrijke cocktails maken, in combinatie met wat lekkere hapjes, dan ook elk feest compleet! Gelukkig is het maken van een cocktail niet zo moeilijk als het lijkt. Dankzij deze 3 handige tips tover jij straks zelf ook de lekkerste cocktails op tafel!
1. Haal de juist benodigdheden in huis
Een echt lekkere cocktail koop je niet kant-en-klaar in de supermarkt. Je hebt dan ook verschillende ingrediënten en materialen nodig om een lekkere cocktail te kunnen maken. Zorg er dus voor dat je over de juiste basisbenodigdheden beschikt. Allereerst heb je natuurlijk een shaker nodig. Deze gebruik je om de verschillende dranken goed met elkaar te mengen. Daarnaast heb je ook een zogenaamde jigger nodig. Hiermee kun je precies de juiste verhoudingen van de verschillende dranken afmeten. Wel zo handig als je die perfecte smaakcombinatie wilt creëren. Ook een barzeef aanschaffen is noodzakelijk. Hiermee kun je pitjes, pulp en vezels die niet in de uiteindelijke cocktail thuishoren, handig uit het drankje zeven. Ten slotte is het ook slim om een stampertje oftewel muddler aan te schaffen. Zeker wanneer je mojito’s gaat maken is deze onmisbaar!
2. Leer de verschillende technieken kennen
Lang niet alle cocktails worden op dezelfde manier gemaakt. Er zijn veel verschillende technieken, waaronder building, strirring, layering, blending en shaken. Het shaken van een cocktail is het mengen van de ingrediënten middels het krachtig schudden van een shaker. Deze techniek wordt vaak gebruikt, maar is niet geschikt voor koolzuurhoudende dranken. Hiervoor kan beter de building techniek gebruikt worden. Bij blending wordt, het woord zegt het al, gebruik gemaakt van een blender om alle ingrediënten te mengen. Bij stirring wordt gebruik gemaakt van een mengglas en een lange lepel. Wil je een bijzondere cocktail met verschillende lagen maken? Ga dan oefenen met de layering techniek. Dit is een techniek waarbij je een lepel gebruikt om lagen in de cocktail te creëren. Het vereist wat oefening, maar het resultaat zal ongetwijfeld indruk maken op je gasten!
3. Proeven en uitproberen!
Oefening baart kunst. Ga dus lekker aan de slag zodra je alle benodigdheden in huis hebt. Natuurlijk is het slim om eerst met relatief eenvoudige cocktails te beginnen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een Mojito of de super populaire gin tonic. Voor deze laatste moet je alleen gin kopen, een bijpassende tonic en wat garnering. Kijk bij alle cocktails goed naar het recept, maar durf ook zeker te vertrouwen op je eigen smaak. Gelukkig is het geen straf om voor het opdienen eerst even van die heerlijke cocktail te moeten proeven!