Wist je dat volgende week de nationale week zonder vlees is? Wanneer je een week geen vlees eet, draag je bij aan een beter milieu. Je bespaart maar liefst 130 liter water, 13.3 kg CO2eq (oftewel uitstoot van broeikasgassen) en 770 gram dierenvlees. Een prachtig initiatief waar ik volledig achtersta, dus daarom heb ik een heerlijk recept bedacht met tofu.
Tofu, is dat wel lekker?
Dit tofu recept is ook heel geschikt voor wie niet zo dol is op de smaak van tofu. Zelf vind ik tofu los ook erg lekker, maar ik ken veel mensen die het niet graag lusten. Ik heb deze tofu wraps voorgeschoteld als lunch aan mijn familieleden die tofu los helemaal niks vinden. Mijn oom vergeleek bijvoorbeeld de smaak van losse tofu met plastic, maar was wél erg enthousiast over dit tofu recept. Je proeft namelijk vooral de heerlijke combinatie van sesamzaadjes, lente ui en sojasaus. Een perfecte match voor bij tofu.
Ingrediënten tofu recept
Voor 2-3 personen
Ingrediënten voor de tofu wraps
- Tortilla wraps
- 1 blok stevige naturel tofu (375 gram).
- 3 steeltjes lente ui
- 100 gram geraspte wortel
- 150 gram verse rode kool, gesneden
- 1 eetlepel sesamzaadjes
Ingrediënten voor de saus
- 100 milliliter sojasaus
- Een flinke scheut olie
- 3 eetlepels honing
Bereidingswijze
- Haal het blok tofu uit de verpakking met water en dep het droog met een schone theedoek of keukenpapier. Laat het goed uitlekken op een bord met keukenpapier voor ten minste een kwartier. Zelf liet ik het uitlekken voor een half uur.
- Toast de sesamzaadjes lichtjes in een hete pan terwijl de tofu in de gril ligt. Ze zijn klaar wanneer de sesamzaadjes mooi goudbruin zijn.
- Maak ondertussen ook de saus klaar door de sojasaus, olie en honing door elkaar te mengen in een kom.
- Snijd de lente ui in kleinere stukjes met een lengte van 7-8 centimeter. Snijd vervolgens de stukjes nog twee maal in de lengte. Zie de foto van de tofu wraps voor verduidelijking.
- Rasp de wortel en snijd de rode kool in kleine stukjes als je niet hebt gekozen voor de voorgesneden varianten.
- Snijd de tofu in plakjes van 1,5-2 centimeter.
- Plaats de plakjes tofu in de grill op medium stand voor 20 minuten. Zelf heb ik ze diagonaal in de gril geplaatst en halverwege het grillen de plakjes nog een kwartslag gedraaid voor een egaler grill-resultaat (en leuke strepen). Mocht je haast hebben, dan kun je de tofublokjes ook enkel opwarmen en is 5 minuten in de grill ook voldoende.
- Beleg de wraps met de tofu, geraspte wortel, rode kool en lente ui.
- Verdeel een beetje saus en strooi sesamzaadjes over de wrap voor je het dichtklapt. Deze laatste stap is heel belangrijk om de tofu wrap op smaak te brengen!
Eet smakelijk!
Tofu recept variaties
Dit tofu recept met sesamzaadjes, lente ui en sojasaus vormt ook een goede basis om mee te variëren. Je kunt bijvoorbeeld ook avocado toevoegen in de tofu wrap. Ook kun je de saus nog meer op smaak brengen door een beetje sesamolie en rode pepertjes toe te voegen. In plaats van in een wrap kan je de tofu en groente als vulling gebruiken om zelf een loempia te maken met rijstpapier. Je kunt echt heel veel kanten op met tofu, dus wees niet bang om te experimenten met tofu!