Dit gerookte makreelsalade recept op basis van yoghurt is erg eenvoudig en heel gezond. Gerookte makreelsalade smaakt heerlijk! Zeker in combinatie met limoensap en tijm zoals in dit recept. Gerookte makreelsalade maken is in een mum van tijd gepiept. Ik was vooral veel tijd kwijt aan het schoonmaken van de vis. Daarna is het vooral een kwestie van goed mengen en dan genieten.
Ingrediënten makreelsalade recept
Voor 2-3 personen
- 1 hele gerookte makreel (350-400 gram)
- Limoen- of citroensap
- 3 volle eetlepels Griekse yoghurt
- 1 volle eetlepel mosterd
- Zout
- Peper
- Olijfolie
- Gedroogde tijm
Gerookte makreel schoonmaken
Een hele gerookte makreel schoonmaken doe je door eerst het vel te verwijderen van de vis en vervolgens de graten. Bekijk dit filmpje over gerookte makreel schoonmaken als je niet weet hoe dat moet. Let goed op tijdens het ontgraten van de vis, want de graten zijn soms moeilijk zichtbaar. Omdat de graatjes soms helemaal verstopt zitten in het vlees zou ik zelf daarom naast het gebruik van een mes, zoals in het filmpje, ook zeker nog naar graten zoeken met je vingers. Er bevinden zich vooral veel graten in het gedeelte net onder de kop van de makreel. Niks zo vervelend als een verdwaalde graat tijdens het eten van je gerookte makreelsalade! Goed zoeken dus! Als dit te veel gedoe voor je is kan je ook graatloze gerookte makreel kopen.
Zelf gerookte makreelsalade maken doe je zo
- Doe de schoongemaakte gerookte makreel in een schone kom. Verdeel het eerst in kleine stukken van <4 cm als dat nog niet het geval is.
- Voeg de mosterd, Griekse yoghurt en het sap van een halve limoen (of citroen) toe in de kom met de gerookte makreel. Je kunt ook witte azijn gebruiken, maar limoen- of citroensap past toch echt het beste bij vis.
- Prak het vlees van de gerookte makreel los met een vork en meng het goed door elkaar met de yoghurt, sap en mosterd.
- Voeg naar smaak, zout, peper, olijfolie en gedroogde tijm toe.
- Je gerookte makreelsalade is klaar wanneer alles goed is vermengd. Serveer het op een broodje of in een wrap zoals ik dat heb gedaan.
Is gerookte makreel gezond?
Makreel is een vette vis vol gezonde vetten, vitamines en mineralen. Makreel bevat bijna twee keer zoveel gezonde omega 3 vetten dan zalm. Omega 3 wordt gelinkt met verschillende gezonde effecten op het lichaam, zoals een betere concentratie, een mooie huid en en een lagere kans op alzheimer´s. Door het hoge gehalte van gezonde vetten, bevat gerookte makreel wel meer calorieën dan magere vissoorten. Per 100 gram gerookte makreel bevat deze voedselbron 282 calorieën, 21 gram eiwitten, 0 gram koolhydraten en 0 gram suiker (zie complete voedingswaardetabel). Verder bevat makreel vitamine B3, B6, B12.
Tips voor gerookte makreelsalade
Gerookte makreelsalade past heel goed bij verschillende gerechten! Smeer de makreelsalade op brood, een toastje of gebruik het als vulling voor een wrap. Voor extra variatie zijn stukjes komkommer, ui, of appel ook heel lekker om er doorheen te doen. Ook kruiden als bieslook, koriander of peterselie passen hier goed bij. Voor nog meer variatie op toastjes of brood kan je ook dit lekkere recept proberen voor een gezonde tonijnsalade met appel.