Vegan pizza
Een van de gerechten zonder vlees is de vegan pizza met pesto en courgette. De ingrediënten die je hiervoor nodig hebt, zijn:
- 1 rol Tante Fanny pizzadeeg van 400 gram
- 1 courgette (in dunne schijfjes gesneden)
- 2 zoete uien (in ringen gesneden)
- Aguavesiroop (een scheutje)
- Peper (naar eigen smaak toevoegen)
- Geroosterde pijnboompitten
- Olijfolie
De pesto voor deze vegan pizza maak je zelf. De ingrediënten die je voor de pesto nodig hebt, zijn:
- 1 plantje basilicum
- 2 teentjes knoflook
- Het sap van 1 citroen
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels edelgistvlokken
- 50 gram pijnboompitten
- Zout (naar eigen smaak toevoegen)
- Peper (naar eigen smaak toevoegen)
Het maken van deze vegan pizza met pesto en courgette is niet moeilijk. Volg dit stappenplan en zet binnen circa 30 minuten je eigengemaakte vleesloze pizza op tafel.
- Bak de 2 in ringen gesneden zoete uien met een beetje olijfolie en een scheutje aguavesiroop totdat deze karameliseren. Om verbranden te voorkomen, kun je eventueel een beetje water toevoegen.
- Meng alle ingrediënten voor de pesto. Dit kun je in een keukenmachine of blender doen. Wil je een wat zoetere smaak? Voeg dan meer agave toe. Wil je juist een wat zuurdere smaak? Voeg dan wat citroensap toe.
- Verwarm de oven op 220° Celsius voor.
- Verwerk het Tante Fanny pizzadeeg van 400 gram direct uit de koelkast door het pizzadeeg met het meegerolde bakpapier direct uit te rollen op de bakplaat.
- Besmeer de pizza met de zojuist zelfgemaakte pesto, beleg het met de in dunne schijfjes gesneden courgette en verdeel de zojuist gekarameliseerde uien over de pizza.
- Bak de pizza af in circa 15 tot 20 minuten.
- Garneer de pizza na het bakken met de geroosterde pijnboompitten en wat rucola.
Zelf je eigen vegan pizza maken is niet alleen leuk, je bent ook nog eens goed bezig. Voor onze planeet én je eigen gezondheid!
Pasta met boter en salie
Met het volgende gerecht zonder vlees blijven we nog even in de Italiaanse sferen. Pasta met boter en salie is een populair vegetarisch gerecht. De ingrediënten die je voor dit hoofd- of bijgerecht voor 4 personen nodig hebt, zijn:
- 50 gram roomboter
- 12 blaadjes verse salie
- 500 gram gevulde pasta (het liefst kaas en spinazie) of verse tagliatelle
- Vers geraspte Parmigiano Reggiano
Om deze pasta met boter en salie te bereiden, dien je de volgende stappen te volgen:
- Smelt 50 gram roomboter en vlei er 12 blaadjes verse salie in.
- Bak de roomboter met de verse salie zoetjes en draai ze af en toe om. In een minuut of 2 zijn de salieblaadjes knapperig.
- Haal de knapperige salieblaadjes uit de pan en leg deze op keukenpapier.
- Kook 500 gram gevulde pasta of koelverse tagliatelle al dente.
- Meng snel met de boter (gebruik extra boter als dat nodig is) en bekroon met de salie.
- Maak het gerecht aan tafel af door er vers geraspte Parmigiano Reggiano aan toe te voegen.
Naast hoofd- of bijgerechten zonder vlees kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een zoete vegetarische snack voor tussendoor te maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een frambozen taart? Eet smakelijk!