• Home
  • Gezonde recepten
    • Alle recepten
    • Koolhydraatarme recepten
    • Vegetarische recepten
    • Eiwitrijke voeding
    • Glutenvrije recepten
    • Caloriearme recepten
    • Vegan recepten
    • Sportvoeding recepten
    • Seizoensrecepten
    • Ongezonde recepten
    • Drinken
    • Biologische voeding
  • Gezonde maaltijd
    • Avondeten recepten
    • Gezonde lunch
    • Onbijt idee
  • Reviews
    • Alle food reviews
    • Glutenvrije producten
    • Lactosevrije producten
    • Koolhydraatarme producten
    • Vegan producten
    • Eiwitrijke producten
    • Vegetarische producten
  • Lifestyle
    • Sport
    • Bewust eten
  • Contact
    • Over Food Bird
    • Adverteren
    • Gastbloggen
    • Linkpartners
maak in 5 stappen je eigen vodka | Food Bird
Alle recepten ,  Bewust eten ,  Drinken ,  Ongezonde recepten

Zo maak je in 5 stappen zelfgemaakte Vodka

ByManouk
on 15 februari 202315 februari 2023
58068
0

Waarom vodka kopen als je het ook zelf kunt maken? Als je een liefhebber bent is het leuk om voor de verandering eens zelf vodka te maken. Dit is echter nog niet zo makkelijk als thuis koffie creëren, het proces kent vele stappen. Een beetje geduld is daarom zeker nodig! Lees in onderstaand artikel hoe jij je eigen vodka kunt produceren.

1. Ingrediënten

Bij ieder recept is het belangrijk om eerst de juiste ingrediënten te kiezen. Voor het maken van vodka worden meestal granen gebruikt, maar aardappels kunnen ook dienen als basis. De actieve enzymen in het zetmeel van de aardappel zorgen ervoor dat het zetmeel wordt afgebroken en omgezet in suikers die gefermenteerd kunnen worden. Om dit proces op gang te brengen, moeten de aardappels gegelatineerd worden bij ongeveer 66 graden Celsius.

2. Aardappelpuree maken

De tweede stap in het proces is het maken van aardappelpuree. Voor een fles vodka van ongeveer 750 ml is ongeveer 1,5 kg gegelatineerde aardappels nodig. Stamp de aardappels fijn en voeg later 3,5 tot 4 liter water toe. Breng het mengsel opnieuw op een temperatuur van 66 graden Celsius en voeg 100 g geplette en gemoute gerst of tarwe toe. Laat dit mengsel gedurende ongeveer 2 uur rusten terwijl je af en toe roert.

brown round fruits on white ceramic bowl

3. Fermentatie

Wanneer de aardappelpuree klaar is, is het tijd voor het fermentatieproces. Voer dit proces uit in een zeer schone werkomgeving en gebruik een ontsmet vat. Voor 3,5 tot 4 liter aardappelpuree is een vat van 5 liter nodig, met een waterslot bevestigd aan een deksel of dop. Giet de aardappelpuree in het vat vanaf een redelijke hoogte met behulp van een zeef. De hoogte van het gieten is belangrijk voor de hoeveelheid zuurstof die nodig is om de puree te laten fermenteren. Voeg gist toe, roer stevig en sluit het vat.

4. Destillatie

Als de vloeistof is gefermenteerd, kan deze worden overgegoten in een ontsmette emmer of fles, of direct in de distilleerketel. Verwarm de gefermenteerde vloeistof met een laag alcoholgehalte in de distilleerketel tot een temperatuur boven het kookpunt van alcohol maar lager dan water, om ervoor te zorgen dat de alcohol verdampt. Koel de ketel van buitenaf met koud water, zodat de verdampte alcohol kan afkoelen en weer kan condenseren tot vloeistof.

5. Bottelen

Controleer het alcoholpercentage (tussen de 40% – 50%) en de zuiverheid van de gedistilleerde vloeistof en giet deze door een actief koolfilter om de zuiverheid te waarborgen. Als de vodka goed verdund is, het juiste alcoholpercentage bevat en een mooie zuivere kleur heeft, kan deze worden gebotteld. Gebruik glazen flessen met een kurk of dop en bottel met de hand.

Bedankt voor het lezen van deze blog over het stoken van je eigen vodka! Het kan een interessante en uitdagende hobby zijn om zelf drank te maken, maar het is belangrijk om veilig en verantwoord te werk te gaan. Hopelijk heb je iets opgestoken van deze blog en wens ik je veel plezier en succes met het maken van je eigen vodka!

Beoordeel dit artikel:
Share:
Tags: alcoholpercentage, lifestyle, vodka, Vodka maken
whiskey met glazen
Preview Post

5 heerlijke gerechten die perfect passen bij Whisky

Next Post

11x Mager broodbeleg – Inspiratie voor caloriearm beleg op brood

Leave a Comment

Reactie annuleren

Your email address will not be published.

You may also like

post-image
Alle recepten ,  Avondeten recepten ,  Caloriearme recepten ,  Eiwitrijke voeding ,  Gezonde lunch ,  Gezonde recepten ,  Gezonde voeding ,  Glutenvrije recepten ,  Vegan recepten ,  Vegetarische recepten ,  Vegetarische recepten

Maaltijdsalade met kikkererwten en gegrilde aubergine

ByManouk
on 2 november 201829 augustus 2019
5836
0
post-image
Gezonde voeding ,  Ongezonde recepten ,  Seizoen ,  Vegetarische recepten

Brigadeiro recept – Chocoladetruffels maken met gecondenseerde melk

ByManouk
on 21 december 201829 augustus 2019
9928
0
post-image
Alle recepten ,  Avondeten recepten ,  Gezonde lunch ,  Gezonde recepten ,  Gezonde voeding ,  Maaltijd ,  Seizoen ,  Vegan recepten ,  Vegetarische recepten ,  Vegetarische recepten

Gezonde couscous: Vegan recept met zoete dadels, sinaasappel en munt

ByManouk
on 25 april 201929 augustus 2019
4380
0
post-image
Alle recepten ,  Avondeten recepten ,  Gezonde recepten ,  Maaltijd ,  Vegetarische recepten ,  Vegetarische recepten

2 gerechten zonder vlees tijdens de World Meat Free Day

ByManouk
on 31 mei 201829 augustus 2019
3448
0
img

Over mij

Hi! Mijn naam is Manouk Lisse. Via dit blog deel ik graag met jullie mijn passie voor voeding en een gezonde levensstijl. Dit doe ik middels inhoudelijke blogs over onder andere kooktips en inspiratie. Enjoy!
  • Most Views
  • Recent Posts
maak in 5 stappen je eigen vodka | Food Bird

Zo maak je in 5 stappen zelfgemaakte Vodka

ByManouk
on 15 februari 202315 februari 2023
58068
0
Caloriearme snack - Hüttenkäse - Food Bird

8 caloriearme en gezonde snacks om af te vallen

ByManouk
on 15 februari 202315 februari 2023
41966
0

11x Mager broodbeleg – Inspiratie voor caloriearm beleg op brood

ByManouk
on 16 februari 202316 februari 2023
41914
0
zelfbeeld en social media

Social media en ons zelfbeeld

ByManouk
on 5 oktober 201717 november 2017
35541
0
orzo

Wat is Orzo? Een gezonde en veelzijdige basis voor je maaltijd

nov 06, 2024
brievenbus cadeau

5x brievenbus cadeau ideeën om te verrassen op afstand

okt 14, 2024
Afzuigkap

Waarop letten bij het kopen van een afzuigkap

okt 14, 2024
Gebakjes

Verras je dierbaren met iets lekkers door de brievenbus

jul 22, 2024

Facebook

Copyright 2017 - Food Bird