Je hebt er vast wel eens van gehoord: Japans Wagyu vlees. Dit is wellicht het meest exclusieve stuk vlees dat er op de markt bestaat, en dat heeft behoorlijk wat redenen. Dankzij deze vijf weetjes snap je waarom het eten van Wagyu vlees door vlees-liefhebbers over de hele wereld wordt gezien als een ware eer!
- Wagyu vlees komt exclusief uit Japan
De naam verklapt het al een beetje, maar Wagyu vlees komt exclusief uit Japan. Losjes vertaald betekent Wagyu in het Japans dan ook ‘Japanse runderen’. Wagyu kan van een van de vier Japanse runderrassen komen, waarvan ruim 90% van het ras Japanese Black afkomstig is.
- De gemiddelde Japanse boer heeft slechts 34 runderen
Met slechts het rund ben je er nog niet: Wagyu vlees onderscheid zich door zijn bijzonder malse textuur en unieke smaak. En die textuur en smaak krijg je niet zomaar. Boeren in Japan doen er alles aan om hun runderen zo goed mogelijk vet te mesten, met zo veel mogelijk individuele aandacht voor het dier. Om ieder dier naar behoefte te kunnen verzorgen en te kunnen voorzien van een speciaal samengesteld dieet behouden de meeste Japanse boeren slechts 34 runderen.
- Wagyu vlees heeft een bijzonder leven achter de rug
Wagyu runderen worden door hun eigenaren behoorlijk in de watten gelegd. Hun speciaal afgestemde dieet bestaat uit zorgvuldig geselecteerd voer, voornamelijk grassen, gewassen en peulvruchten. Het is belangrijk dat de dieren iedere dag aankomen zonder zwaarlijvig te worden. De laatste 20 maanden van hun leven krijgen de dieren een extra speciaal dieet, waardoor er de typische extreme marmering ontstaat waar Wagyu vlees om bekend staat.
En daar blijft het niet bij. De Japanse runderen leven in prachtige, groene omgevingen waar ze genieten van zeer zuiver water en een schone lucht. Alles voor het lekkerste vlees!
- Er bestaan scores voor Wagyu vlees
Wist je dat Wagyu vlees scores toegekend krijgt? De totale score bestaat uit een letter (A-C), gevolgd door een cijfer (1-5). De letters staan voor hoeveel vlees er van een rund gehaald kan worden. Dat wordt middels een berekening ingeschat. Des te meer vlees er te halen valt, des te hoger de score zal zijn. B is de middenmoot en wordt gezien als de standaard. C is lager dan de standaard, en A is hoger dan de standaard.
Het vlees kenmerkt zich door de fijne, witte lijnen die door het vlees lopen. Die score loopt uiteen van 1 tot 12, waarbij een marble score van 1 gelijk staat aan grade 1. Bij een marble score van 8 tot 12 spreken we van grade 5: het hoogst mogelijke. Wagyu vlees met een score A5 is dus het beste vlees dat je kunt krijgen.
Bij het toekennen van de score wordt tevens gekeken naar andere aspecten, zoals de kleur en helderheid van het vlees, de stevigheid en textuur, en de kleur en kwaliteit van het vet.
- Wagyu vlees smelt letterlijk op je tong
Wagyu vlees is populair, en dat is niet voor niets! Wie al eens van dit heerlijke vlees heeft mogen snoepen weet dat het ontzettend mals is en een ongeëvenaarde smaaksensatie heeft. Het vet in Wagyu vlees heeft een lager smeltpunt dan de lichaamstemperatuur van de mens. Omdat het vet verspreid zit door het vlees smelt een stuk Wagyu letterlijk in je mond. Het is door dit vet enorm sappig en mals.
Benieuwd? Probeer Wagyu vlees eens zelf!
Wagyu is dus echt een exclusieve delicatesse, maar gelukkig zijn er slagerijen in Nederland die Wagyu vlees verkopen. Zij werken dan samen met boeren in Japan die deze speciale runderen houden. Het bereiden van Wagyu vlees is niet anders dan bij een reguliere steak: even op middelhoog vuur 2 à 3 minuten per kant bakken en dan laten rusten. Dus waar wacht je nog op? Probeer Wagyu vlees zelf en ontdek waarom dit stuk vlees zo geliefd is!