• Home
  • Gezonde recepten
    • Alle recepten
    • Koolhydraatarme recepten
    • Vegetarische recepten
    • Eiwitrijke voeding
    • Glutenvrije recepten
    • Caloriearme recepten
    • Vegan recepten
    • Sportvoeding recepten
    • Seizoensrecepten
    • Ongezonde recepten
    • Drinken
    • Biologische voeding
  • Gezonde maaltijd
    • Avondeten recepten
    • Gezonde lunch
    • Onbijt idee
  • Reviews
    • Alle food reviews
    • Glutenvrije producten
    • Lactosevrije producten
    • Koolhydraatarme producten
    • Vegan producten
    • Eiwitrijke producten
    • Vegetarische producten
  • Lifestyle
    • Sport
    • Bewust eten
  • Contact
    • Over Food Bird
    • Adverteren
    • Gastbloggen
    • Linkpartners
Maaltijd

5 interessante weetjes over Wagyu vlees

ByManouk
on 22 november 202222 november 2022
1158
0

Je hebt er vast wel eens van gehoord: Japans Wagyu vlees. Dit is wellicht het meest exclusieve stuk vlees dat er op de markt bestaat, en dat heeft behoorlijk wat redenen. Dankzij deze vijf weetjes snap je waarom het eten van Wagyu vlees door vlees-liefhebbers over de hele wereld wordt gezien als een ware eer!

  1. Wagyu vlees komt exclusief uit Japan

De naam verklapt het al een beetje, maar Wagyu vlees komt exclusief uit Japan. Losjes vertaald betekent Wagyu in het Japans dan ook ‘Japanse runderen’. Wagyu kan van een van de vier Japanse runderrassen komen, waarvan ruim 90% van het ras Japanese Black afkomstig is.

  1. De gemiddelde Japanse boer heeft slechts 34 runderen

Met slechts het rund ben je er nog niet: Wagyu vlees onderscheid zich door zijn bijzonder malse textuur en unieke smaak. En die textuur en smaak krijg je niet zomaar. Boeren in Japan doen er alles aan om hun runderen zo goed mogelijk vet te mesten, met zo veel mogelijk individuele aandacht voor het dier. Om ieder dier naar behoefte te kunnen verzorgen en te kunnen voorzien van een speciaal samengesteld dieet behouden de meeste Japanse boeren slechts 34 runderen.

  1. Wagyu vlees heeft een bijzonder leven achter de rug

Wagyu runderen worden door hun eigenaren behoorlijk in de watten gelegd. Hun speciaal afgestemde dieet bestaat uit zorgvuldig geselecteerd voer, voornamelijk grassen, gewassen en peulvruchten. Het is belangrijk dat de dieren iedere dag aankomen zonder zwaarlijvig te worden. De laatste 20 maanden van hun leven krijgen de dieren een extra speciaal dieet, waardoor er de typische extreme marmering ontstaat waar Wagyu vlees om bekend staat.

En daar blijft het niet bij. De Japanse runderen leven in prachtige, groene omgevingen waar ze genieten van zeer zuiver water en een schone lucht. Alles voor het lekkerste vlees!

  1. Er bestaan scores voor Wagyu vlees

Wist je dat Wagyu vlees scores toegekend krijgt? De totale score bestaat uit een letter (A-C), gevolgd door een cijfer (1-5). De letters staan voor hoeveel vlees er van een rund gehaald kan worden. Dat wordt middels een berekening ingeschat. Des te meer vlees er te halen valt, des te hoger de score zal zijn. B is de middenmoot en wordt gezien als de standaard. C is lager dan de standaard, en A is hoger dan de standaard. 

Het vlees kenmerkt zich door de fijne, witte lijnen die door het vlees lopen. Die score loopt uiteen van 1 tot 12, waarbij een marble score van 1 gelijk staat aan grade 1. Bij een marble score van 8 tot 12 spreken we van grade 5: het hoogst mogelijke. Wagyu vlees met een score A5 is dus het beste vlees dat je kunt krijgen.

Bij het toekennen van de score wordt tevens gekeken naar andere aspecten, zoals de kleur en helderheid van het vlees, de stevigheid en textuur, en de kleur en kwaliteit van het vet.

  1. Wagyu vlees smelt letterlijk op je tong

Wagyu vlees is populair, en dat is niet voor niets! Wie al eens van dit heerlijke vlees heeft mogen snoepen weet dat het ontzettend mals is en een ongeëvenaarde smaaksensatie heeft. Het vet in Wagyu vlees heeft een lager smeltpunt dan de lichaamstemperatuur van de mens. Omdat het vet verspreid zit door het vlees smelt een stuk Wagyu letterlijk in je mond. Het is door dit vet enorm sappig en mals.

Benieuwd? Probeer Wagyu vlees eens zelf!

Wagyu is dus echt een exclusieve delicatesse, maar gelukkig zijn er slagerijen in Nederland die Wagyu vlees verkopen. Zij werken dan samen met boeren in Japan die deze speciale runderen houden. Het bereiden van Wagyu vlees is niet anders dan bij een reguliere steak: even op middelhoog vuur 2 à 3 minuten per kant bakken en dan laten rusten. Dus waar wacht je nog op? Probeer Wagyu vlees zelf en ontdek waarom dit stuk vlees zo geliefd is!

Beoordeel dit artikel:
Share:
beginnersgids specerijen
Preview Post

Beginnersgids voor kruiden en specerijen

Borrelplank bij whisky
Next Post

Hoe maak je de perfecte borrelplank voor bij je whisky?

Leave a Comment

Reactie annuleren

Your email address will not be published.

You may also like

post-image
Avondeten recepten ,  Eiwitrijke voeding ,  Gezonde recepten ,  Gezonde voeding ,  Koolhydraatarme recepten ,  Maaltijd ,  Sportvoeding recepten ,  Vegetarische recepten

Gevulde paprika met 3 soorten vis uit de oven

ByManouk
on 9 januari 201828 augustus 2019
8471
0
post-image
Alle recepten ,  Avondeten recepten ,  Gezonde lunch ,  Gezonde recepten ,  Gezonde voeding ,  Maaltijd ,  Vegan recepten ,  Vegetarische recepten ,  Vegetarische recepten

Soba noedels recept met sesam, lente ui en sojasaus

ByManouk
on 5 april 201929 augustus 2019
9445
0
post-image
Alle recepten ,  Caloriearme recepten ,  Eiwitrijke producten ,  Eiwitrijke voeding ,  Gezonde lunch ,  Gezonde recepten ,  Gezonde voeding ,  Maaltijd ,  Onbijt idee ,  Sportvoeding recepten ,  Vegetarische recepten ,  Vegetarische recepten

Tosti hüttenkäse met avocado en rode peper

ByManouk
on 20 november 201828 augustus 2019
5386
0
post-image
Alle recepten ,  Avondeten recepten ,  Eiwitrijke voeding ,  Gezonde lunch ,  Gezonde recepten ,  Gezonde voeding ,  Maaltijd ,  Vegetarische recepten ,  Vegetarische recepten

Recept vegetarische quesadilla met zwarte bonen, paprika en komijn

ByManouk
on 10 oktober 201829 augustus 2019
4773
0
img

Over mij

Hi! Mijn naam is Manouk Lisse. Via dit blog deel ik graag met jullie mijn passie voor voeding en een gezonde levensstijl. Dit doe ik middels inhoudelijke blogs over onder andere kooktips en inspiratie. Enjoy!
  • Most Views
  • Recent Posts
maak in 5 stappen je eigen vodka | Food Bird

Zo maak je in 5 stappen zelfgemaakte Vodka

ByManouk
on 15 februari 202315 februari 2023
57402
0
Caloriearme snack - Hüttenkäse - Food Bird

8 caloriearme en gezonde snacks om af te vallen

ByManouk
on 15 februari 202315 februari 2023
41801
0

11x Mager broodbeleg – Inspiratie voor caloriearm beleg op brood

ByManouk
on 16 februari 202316 februari 2023
41402
0
zelfbeeld en social media

Social media en ons zelfbeeld

ByManouk
on 5 oktober 201717 november 2017
31926
0
orzo

Wat is Orzo? Een gezonde en veelzijdige basis voor je maaltijd

nov 06, 2024
brievenbus cadeau

5x brievenbus cadeau ideeën om te verrassen op afstand

okt 14, 2024
Afzuigkap

Waarop letten bij het kopen van een afzuigkap

okt 14, 2024
Gebakjes

Verras je dierbaren met iets lekkers door de brievenbus

jul 22, 2024

Facebook

Copyright 2017 - Food Bird