Weten hoe je specerijen kunt gebruiken kan de smaak van al je favoriete recepten aanzienlijk verbeteren. Specerijen kunnen elke saaie maaltijd transformeren door een scala aan heerlijke smaken toe te voegen, van een net vleugje hitte tot een milde, subtielere smaak. Op smaak brengen met specerijen is voor beginners vaak intimiderend als je niet bekend bent met de toepassingen ervan. Ik besloot een eenvoudige Beginnersgids voor Specerijen – Hoe ze te gebruiken te delen, zodat je beginners zich meer op hun gemak zullen voelen bij het gebruik ervan in je recepten.
Heb je je ooit afgevraagd in welke soorten keukens of recepten bepaalde gedroogde kruiden en specerijen veel gebruikt worden? Je bent niet de enige op dit gebied in de keuken. Vaak krijg ik e-mails of berichten op de blog met vragen over kruiden of specerijen en hun toepassingen, en ik had dit eerlijk gezegd al veel eerder met jullie allemaal moeten delen. Dus laten we vandaag beginnen.
Hoe ze te gebruiken
Ik ben een enorme ambassadeur van verse kruiden, dus laten we het hebben over een paar gedroogde kruiden waar ik niet zo dol op ben omdat de smaak verandert als ze eenmaal gedroogd zijn. Sommige kruiden kun je het beste gebruiken als ze vers zijn in plaats van gedroogd, en je merkt misschien dat ze hieronder ontbreken.
Gebruik vers in plaats van gedroogd
– Cilantro
– Bieslook
– Peterselie
– Munt
Deze vier kruiden veranderen zo drastisch van smaak als ze gedroogd zijn; ik weiger botweg ze in mijn recepten te gebruiken. Ik ben geen voedsel snob, maar ik ga, eerlijk tegen je zijn. Vertrouw me, en je zult mijn openhartige eerlijkheid later op prijs stellen.
Je zult merken dat je gedroogde kruiden snel hun smaak verliezen als ze bewaard worden op een plaats waar ze blootgesteld worden aan hitte, zonlicht of zuurstof. Probeer je gedroogde kruiden altijd te bewaren in een luchtdichte pot in een kast of lade, uit de buurt van elke warmtebron.
Verschillende soorten
Piment – Lijkt erg op kruidnagel, maar is scherper en intenser van smaak. Het wordt gebruikt in Caraïbische jerk kruiden, in de keuken van het Midden-Oosten, zoals stoofschotels en vleesgerechten. In de Arabische keuken wordt in veel hoofdgerechten piment als enige specerij voor de smaak toegevoegd. Het kan ook gebruikt worden in herfstbakrecepten zoals cakes, taarten, en koekjes.
Basilicum – Een must-have voor de Italiaanse keuken, basilicum paart goed met tijm, knoflook, oregano, citroen, en tomatensaus. Het vult ook rijst-, aardappel- en eiergerechten aan.
Laurierblad – Kan gebruikt worden om aan de meeste soepen, stoofschotels en sauzen een meer houtachtige smaak toe te voegen.
Karwijzaad -Zaadjes met anijssmaak kunnen gebruikt worden voor sodabrood, zuurkool, en aardappelsalade.
Kardemom -Het heeft meer een warme, aromatische specerij die gebruikt kan worden in de Indiase keuken. Het is ook lekker voor baksels als het samen met specerijen als kruidnagel en kaneel gebruikt wordt.
Cayennepeper – Gemaakt van gedroogde en gemalen rode chilipepers. Het kan gebruikt worden om een meer zoet smakende warme hitte toe te voegen aan soepen, sauzen, vleeswaren, en kruidenmengsels.
Chilipoeder – Wordt gebruikt in veel Mexicaanse of Zuidwesterse gerechten. Typisch een mengsel van specerijen, typisch chilipepers, oregano, koriander, en komijn.
Kaneel – Populair in vele keukens, kaneel kan dienen als dubbele dienst specerij in zowel zoete als hartige gerechten. Een aromatische specerij met een bitterzoete smaak kan gebruikt worden in baksels en koffiedranken, maar kan ook een aardse smaak geven aan curry’s, chilipepers en stoofschotels.
Kruidnagels – Zoet smakende en toch een verwarmende specerij. Kruidnagels worden gebruikt in de keuken van Aziatische, Afrikaanse, en de landen van het Nabije en Midden-Oosten, om vlees op smaak te brengen, in curry’s en marinades.
Korianderzaadjes – Koriander heeft een zoete, aromatische smaak met een vleugje citrus. Korianderzaadjes worden vaak gebruikt in Zuid-Europa en de Mediterrane recepten, zoals ingemaakte spijzen, curry’s en kruidenmengsels.
Komijn – Meer een rokerige en toch aardse smaak. Ze worden gebruikt in veel Zuidwesterse keukens in de Verenigde Staten, in Mexicaanse, Noord-Afrikaanse, Midden-Oosterse en Indiase recepten. Komijn vaak een ingrediënt in de meeste kerriepoeders en veel kruidenmengsels. Wordt gebruikt in hartige recepten, zoals chili, stoofschotels, vlees, vis, en groenten.
Venkelzaad – Een licht zoet smakende maar toch naar zoethout smakende specerij. Veel gebruikt in recepten als vis, smeerkaas, groenteschotels, sauzen, worstjes, droge vleeswreven, en zelfs sommige koekjes.
Knoflookpoeder – Knoflookpoeder wordt gemaakt van gedroogde knoflookteentjes en kan gebruikt worden om gerechten een zoetere, zachtere knoflooksmaak te geven. Het kan gebruikt worden om soepen, sauzen, pasta, pizza, ranch dressing, en vleeswaren op smaak te brengen.
Gember – Gemalen gember wordt gemaakt van gedroogde verse gember en heeft een pittige, zure bite. Het kan gebruikt worden in thee, sauzen, sommige bakrecepten, vis, en Aziatische gerechten.
Kosjer zout – Een grof zout zonder jodium, kan gebruikt worden om recepten op smaak te brengen in plaats van je keukenzout. Kosjer zout kan in veel recepten gebruikt worden, maar het is over het algemeen niet aan te bevelen voor ovenschotels die weinig vloeistof gebruiken, want het lost niet goed op.
Foelie – komt van dezelfde plant als nootmuskaat, maar smaakt subtieler. Foelie kan net als nootmuskaat in zoete gerechten gebruikt worden, en deze specerij schittert in hartige gerechten. Het wordt vaak gebruikt in kruidenmengsels om vleesgerechten, groenten, stoofschotels, curry’s, hartige sauzen, zelfgemaakte augurken op smaak te brengen, en is een veelgebruikt ingrediënt in de Indiase keuken.
Nootmuskaat – Zoet en toch pittig. Heerlijk in baksels, maar kan ook gebruikt worden om sauzen en hartige gerechten een warme noot te geven. Nootmuskaat wordt gebruikt voor zoete gerechten in India en hartige in het Midden-Oosten. In Europa worden aardappelen, eieren en vlees gekruid met nootmuskaat, en ook soepen, sauzen en baksels.
Peperkorrels – Peperkorrels zijn er in allerlei kleuren, zoals zwart, wit, roze, en groen. Gebruikt om sauzen, soepen, groenten en vlees op smaak te brengen
Saffraan – Saffraan heeft een subtiele maar uitgesproken bloemige smaak en aroma, en het geeft voedsel ook een heldergele kleur. Saffraan wordt veel gebruikt in Perzische, Indiase, Europese en Arabische keukens.
Steranijs – Hele steranijs kan gebruikt worden om een zoete zoethoutsmaak toe te voegen aan sauzen en soepen.
Sumak – Somber en citroenachtig van smaak, sumak is een specerij uit het Midden-Oosten die lekker is in marinades en kruidenwrijfsels.
Dragon – Gebruikt in de Franse keuken, heeft dragon, een licht bitterzoete, peperige smaak. Het is een cruciaal onderdeel van béarnaisesaus en past goed bij vis, omeletten, en kip.
Kurkuma – Gewoonlijk meer gebruikt om zijn gele kleur dan om zijn smaak, heeft kurkuma een mild houtachtig karakter. Het kan in plaats van saffraan gebruikt worden voor mensen met een krap budget.