• Home
  • Gezonde recepten
    • Alle recepten
    • Koolhydraatarme recepten
    • Vegetarische recepten
    • Eiwitrijke voeding
    • Glutenvrije recepten
    • Caloriearme recepten
    • Vegan recepten
    • Sportvoeding recepten
    • Seizoensrecepten
    • Ongezonde recepten
    • Drinken
    • Biologische voeding
  • Gezonde maaltijd
    • Avondeten recepten
    • Gezonde lunch
    • Onbijt idee
  • Reviews
    • Alle food reviews
    • Glutenvrije producten
    • Lactosevrije producten
    • Koolhydraatarme producten
    • Vegan producten
    • Eiwitrijke producten
    • Vegetarische producten
  • Lifestyle
    • Sport
    • Bewust eten
  • Contact
    • Over Food Bird
    • Adverteren
    • Gastbloggen
    • Linkpartners
keramische pan
Lifestyle

Verleng de levensduur van jouw keramische koekenpan! 5 Tips

ByManouk
on 22 juni 202322 juni 2023
1497
0

Teflonpannen waren een populaire keuze t.o.v. een keramische pan vanwege de uitstekende antiaanbakeigenschappen in combinatie met een relatief lange levensduur. Teflon blijkt echter moeilijk afbreekbaar. Ook kunnen dampen van teflon dodelijk zijn voor vogels en bij mensen de ‘teflon flu’ veroorzaken. Bij een keramische koekenpan loop je dit risico niet. Kortom, een keramische pan is de betere keuze voor het milieu, mens en dier.

Tip 1: Gebruik olie tijdens het koken met een keramische pan

Gebruik altijd olie of vet tijdens het koken met een keramische koekenpan. Er gaat nog wel eens een mythe rond dat je bij een keramische koekenpan geen olie of vet hoeft te gebruiken. Dit ligt in werkelijkheid heel anders. Zonder olie of vet bakt voedsel razendsnel aan. Gebruik daarom altijd olijfolie, kokosolie, ghee of high oleic zonnebloemolie in een keramische pan.

Tip 2: Was de keramische koekenpan met de hand af

Was een keramische pan altijd met de hand af. Omdat een keramische koekenpan beter verkoopt als deze in de vaatwasser mag, zetten marketeers op de doos van veel keramische pannen dat ze in de vaatwasser kunnen. De praktijk wijst echter uit dat je hierdoor de levensduur van de keramische pan sterk verkort. Hierdoor moet je snel een nieuwe keramische pan kopen, wat koren is op de molen van de marketeers. Met name bepaalde chemische vaatwastabletten zijn erg agressief. Als je lang met je keramische pan wilt doen, kun je deze beter met de hand afwassen.

Tip 3: Voorkom dat de keramische pan te heet wordt

Verwarm een lege keramische koekenpan nooit op hoog vuur. Dit is de belangrijkste reden dat een keramische pan versneld slijt! De correcte methode is: Verwarm de keramische pan enkele seconden op laag of middelhoog vuur en voorzie dan de pan van wat olie of vet. Laat de keramische koekenpan nu op de voor het voedsel geschikte temperatuur komen en doe het voedsel in de pan. Belangrijk is dus dat je nooit koude olie of vet in een hete pan doet om inbranden te voorkomen.

Tip 4: Gebruik een keramische pan liever niet op inductie

De keramische laag van een keramische koekenpan werkt het beste op gas. Bij gas wordt per definitie een keramische pan gelijkmatiger warm, wat de levensduur ten goede komt. Bij inductie wordt de warmte geconcentreerd in de bodem van de pan opgewekt, waardoor de keramische laag meer te verduren krijgt. Met name de hoogste standen kunnen de pan in korte tijd zeer heet maken, waardoor enerzijds olie en voedsel makkelijk inbranden en anderzijds de pan kan kromtrekken. Warm een keramische pan bij inductie nooit in de hoogste standen op.

Tip 5: Koop geen rommel

Blijf weg van een goedkope keramische pan. Sommige prijsvechters bieden een keramische koekenpan aan tegen buitengewoon lage prijzen. De keramische lagen in dit soort pannen zijn dubieus. Vaak zijn deze lagen zeer dun, waardoor de pannen een korte levensduur hebben. Het beste is om voor een gerenommeerde keramische pan te kiezen met een laag van ILAG, Greblon of Fusion Whitford.

En nu? Bon appétit!

Beoordeel dit artikel:
Share:
gft afval
Preview Post

Het verschil tussen GFT- en swill afval

high tea
Next Post

Handige tips voor een high tea

Leave a Comment

Reactie annuleren

Your email address will not be published.

You may also like

post-image
Lifestyle

Verras je dierbaren met iets lekkers door de brievenbus

ByManouk
on 22 juli 202422 juli 2024
2341
0
post-image
Lifestyle

Dit zijn de 4 beste cadeaus om te geven op Vaderdag!

ByManouk
on 15 april 202215 april 2022
1451
0
post-image
Lifestyle

Deze 4 dingen zorgen voor een perfecte foodmix in je marktkraam

ByManouk
on 18 juni 202018 juni 2020
3348
0
post-image
Lifestyle

Een suikerspinmachine huren; alle ins and outs!

ByManouk
on 28 november 201928 november 2019
2978
0
img

Over mij

Hi! Mijn naam is Manouk Lisse. Via dit blog deel ik graag met jullie mijn passie voor voeding en een gezonde levensstijl. Dit doe ik middels inhoudelijke blogs over onder andere kooktips en inspiratie. Enjoy!
  • Most Views
  • Recent Posts
maak in 5 stappen je eigen vodka | Food Bird

Zo maak je in 5 stappen zelfgemaakte Vodka

ByManouk
on 15 februari 202315 februari 2023
57303
0
Caloriearme snack - Hüttenkäse - Food Bird

8 caloriearme en gezonde snacks om af te vallen

ByManouk
on 15 februari 202315 februari 2023
41767
0

11x Mager broodbeleg – Inspiratie voor caloriearm beleg op brood

ByManouk
on 16 februari 202316 februari 2023
41299
0
zelfbeeld en social media

Social media en ons zelfbeeld

ByManouk
on 5 oktober 201717 november 2017
31247
0
orzo

Wat is Orzo? Een gezonde en veelzijdige basis voor je maaltijd

nov 06, 2024
brievenbus cadeau

5x brievenbus cadeau ideeën om te verrassen op afstand

okt 14, 2024
Afzuigkap

Waarop letten bij het kopen van een afzuigkap

okt 14, 2024
Gebakjes

Verras je dierbaren met iets lekkers door de brievenbus

jul 22, 2024

Facebook

Copyright 2017 - Food Bird