Teflonpannen waren een populaire keuze t.o.v. een keramische pan vanwege de uitstekende antiaanbakeigenschappen in combinatie met een relatief lange levensduur. Teflon blijkt echter moeilijk afbreekbaar. Ook kunnen dampen van teflon dodelijk zijn voor vogels en bij mensen de ‘teflon flu’ veroorzaken. Bij een keramische koekenpan loop je dit risico niet. Kortom, een keramische pan is de betere keuze voor het milieu, mens en dier.
Tip 1: Gebruik olie tijdens het koken met een keramische pan
Gebruik altijd olie of vet tijdens het koken met een keramische koekenpan. Er gaat nog wel eens een mythe rond dat je bij een keramische koekenpan geen olie of vet hoeft te gebruiken. Dit ligt in werkelijkheid heel anders. Zonder olie of vet bakt voedsel razendsnel aan. Gebruik daarom altijd olijfolie, kokosolie, ghee of high oleic zonnebloemolie in een keramische pan.
Tip 2: Was de keramische koekenpan met de hand af
Was een keramische pan altijd met de hand af. Omdat een keramische koekenpan beter verkoopt als deze in de vaatwasser mag, zetten marketeers op de doos van veel keramische pannen dat ze in de vaatwasser kunnen. De praktijk wijst echter uit dat je hierdoor de levensduur van de keramische pan sterk verkort. Hierdoor moet je snel een nieuwe keramische pan kopen, wat koren is op de molen van de marketeers. Met name bepaalde chemische vaatwastabletten zijn erg agressief. Als je lang met je keramische pan wilt doen, kun je deze beter met de hand afwassen.
Tip 3: Voorkom dat de keramische pan te heet wordt
Verwarm een lege keramische koekenpan nooit op hoog vuur. Dit is de belangrijkste reden dat een keramische pan versneld slijt! De correcte methode is: Verwarm de keramische pan enkele seconden op laag of middelhoog vuur en voorzie dan de pan van wat olie of vet. Laat de keramische koekenpan nu op de voor het voedsel geschikte temperatuur komen en doe het voedsel in de pan. Belangrijk is dus dat je nooit koude olie of vet in een hete pan doet om inbranden te voorkomen.
Tip 4: Gebruik een keramische pan liever niet op inductie
De keramische laag van een keramische koekenpan werkt het beste op gas. Bij gas wordt per definitie een keramische pan gelijkmatiger warm, wat de levensduur ten goede komt. Bij inductie wordt de warmte geconcentreerd in de bodem van de pan opgewekt, waardoor de keramische laag meer te verduren krijgt. Met name de hoogste standen kunnen de pan in korte tijd zeer heet maken, waardoor enerzijds olie en voedsel makkelijk inbranden en anderzijds de pan kan kromtrekken. Warm een keramische pan bij inductie nooit in de hoogste standen op.
Tip 5: Koop geen rommel
Blijf weg van een goedkope keramische pan. Sommige prijsvechters bieden een keramische koekenpan aan tegen buitengewoon lage prijzen. De keramische lagen in dit soort pannen zijn dubieus. Vaak zijn deze lagen zeer dun, waardoor de pannen een korte levensduur hebben. Het beste is om voor een gerenommeerde keramische pan te kiezen met een laag van ILAG, Greblon of Fusion Whitford.
En nu? Bon appétit!