Soba noedels, ook wel soba noodles, zijn Japanse noedels van boekweit met een milde nootachtige smaak. Het lijkt op spaghetti, maar dan dunner, platter en met een ietwat andere textuur. Soba noedels kunnen zowel warm als koud gegeten worden. Lees snel verder voor een smaakvol recept voor koude soba noedels die je binnen 20 minuten kunt maken. Perfect als een compleet avondmaal, maar ook als bijgerecht of om mee te nemen als lunch.
Zijn soba noedels gezond?
Naast lekker en veelzijdig zijn soba noedels ook gezond. Boekweit bevat namelijk veel minder koolhydraten, waardoor soba noedels goed geschikt zijn voor een koolhydraatarm dieet. Let dan wel op dat je de varianten koopt waar geen tot weinig tarwemeel in is verwerkt (te halen bij biologische supermarkten of Aziatische toko’s). Soba noedels kunnen dan zelfs geheel glutenvrij zijn!
Ingrediënten soba noedels
Voor 2 personen
- 200 gram soba noedels (200 gram voor twee kleine eters)
- 3 stronkjes lente-ui
- 1 rode peper
- 1 eetlepel sesamzaadjes
Voor de saus
- 120 milliliter sojasaus
- 2 eetlepel honing (of bruine suiker)
- 1 eetlepels rijstazijn
- 1 scheutje sesamolie
Hoe maak je soba noedels klaar?
- Toast de sesamzaadjes in een hete pan totdat ze goudbruin van kleur zijn. Leg ze vervolgens apart in een kom of schaal.
- Kook de soba noedels volgens de instructie op de verpakking. Op de verpakking van mijn soba noedels stond aangegeven dat ik mijn soba noedels 4 minuten lang moest koken in heet water. Spoel de soba noedels nadien goed af met koud water en zet het in de koelkast om af te koelen.
- Maak ondertussen de saus klaar door de sojasaus, rijstazijn, honing en sesamolie samen te voegen in een kom. Meng alles goed door elkaar totdat de honing is opgelost.
- Was de lente-ui en snij het in kleine stukjes. Zelf heb ik gekozen om de lente-ui schuin in de breedte te snijden (zie foto). Je kunt het ook in de lengte snijden, maak er dan hele fijne reepjes van.
- Snij de rode peper in kleine stukjes in de breedte. Bekijk dit instructiefilmpje voor tips en tricks voor het schoonmaken van een rode peper.
- Vermeng de gesneden lente-ui, rode peper en saus door de afgekoelde soba noedels. Maak het gerecht af met de sesamzaadjes.
Eet smakelijk!
Soba noedel variaties
Dit recept voor soba noedels is lekker om zo te eten of als bijgerecht naast een heerlijk Aziatisch gerecht, maar het vormt ook een goede basis om mee te variëren. Voeg bijvoorbeeld groente toe die je lekker vindt, zoals broccoli, sugar snaps, paddestoelen, geraspte wortel of zelfs maïs. Voor extra eiwit passen stukjes surimi sticks of garnalen of visballetjes van de Aziatisch toko er ook heel goed bij. Om het gerecht vegetarisch en veganistisch te houden is tofu een heerlijk toevoeging aan dit gerecht. Vergeet de sesamzaadjes alleen niet, die maken het gerecht écht af. Veel plezier met variëren!
Heb je toch meer zin in gewone pasta? Probeer dan eens deze pasta tonno met zongedroogde tomaat en olijven.