Steeds vaker proberen we culinaire hoogstandjes op tafel te zetten. We vinden de aardappelen, groenten, vlees combinatie niet meer voldoende als avondeten. Dit is ook niet heel vreemd. We horen de term ‘de wereld wordt steeds kleiner’ steeds vaker terugkomen. En eigenlijk is dat ook zo. In Nederland hebben we steeds meer te maken met verschillende culturen. Dit komt ook terug in de keuken waar we steeds meer gerechten uit ‘vreemde’ landen uitproberen.
Maar de nieuwe recepten die we uitproberen hoeven niet per se uit nieuwe culturen te komen. Ook de Hollandse hap proberen we steeds vaker op andere wijze te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan de oer Hollandse appeltaart die we niet alleen meer in de oven bakken maar zelfs op de Barbecue worden bereid. Een barbecue die steeds populairder wordt is de Big Green Egg.
Wat kan ik bereiden met de Big Green Egg?
Zoal gezegd is de Big Green Egg een barbecue momenteel zeer populair is. Dit komt omdat de Big Green Egg in alle tijden van het jaar gebruikt kan worden (al is het wel koud buiten in de winter) en omdat er heel veel gevarieerde producten op te maken zijn. Uiteraard zijn stukken vlees en vis nog steeds de etenswaren die het meest bereid worden. Maar op de Big Green Egg is het ook goed mogelijk deegproducten zoals een taart, pizza of zelfs brood te bakken. Dit is bijvoorbeeld erg leuk om te doen samen met de kinderen. Ook groenten kan je op een bijzondere manier bereiden. Denk bijvoorbeeld aan een gegrilde bloemkool of het poffen van een aardappel.
Ervaring opdoen
Net als in de normale keuken is niet elk gerecht even gemakkelijk te bereiden. Zo heeft ieder gerecht zijn eigen bereidingswijze en komt er een stukje techniek om de hoek kijken. Vlees kan bijvoorbeeld erg mals worden door voor een langere periode op een lage temperatuur gegaard te worden (slowcooking). Belangrijk om te weten is dan hoe u voor een langere periode de temperatuur op een gelijke stand te houden. Voor het bereiden van een pizza zal de temperatuur weer wat hoger moeten zijn. Het is daarom aan te raden om een Big Green Egg workshop te volgen. Dit is niet alleen een leerzame, maar ook leuke ervaring om mee te maken. Een barbecuemeester leert je de fijne kneepjes van het vak waardoor u uw vrienden en familie kan verassen met overheerlijke maaltijden van barbecue.
Beginner
Heeft u nog niet eerder met de Big Green Egg gewerkt, dan is het raadzaam om te starten met de eenvoudige gerechten. Vleesgerechten en groenten die niet lang op de barbecue hoeven te liggen zijn hierin een verstandige keuze.
Bon apetit!