Veel gezonder eten, veel meer bewegen, minder snoepen… dat zijn stuk voor stuk goede voornemens die menig Nederlander al eens heeft uitgeprobeerd. En weet je wat? Je hoeft helemaal niet je complete levensstijl om te gooien om gezonder te leven. Zolang je voor een gezond eetpatroon en voldoende beweging zorgt, heb je al een goed begin.
Binnen een goed voedingspatroon is er een aantal vitamines en mineralen dat niet mag ontbreken. B12 is er daar één van. De vraag is alleen: wat is B12 precies? En wat zijn de voordelen van deze vitamine, bijvoorbeeld in de vorm van B12 tabletten? In dit artikel gaan we dieper in op B12, waarom het belangrijk is en welke voedingsmiddelen rijk zijn aan deze vitamine.
Vitamine B12: wat is het precies en waarom is het belangrijk?
Je lichaam heeft vitamines nodig als bouwstoffen om goed te kunnen functioneren. Vitamine B12 is bijvoorbeeld nodig voor verschillende lichaamsprocessen zoals het transport van je bloed, het hebben van meer energie en de werking van je zenuwen. Het is een wateroplosbare vitamine die van groot belang is voor de aanmaak van rode bloedcellen, die het zuurstof in je bloed vervoeren. Je herkent B12 ook wel aan de naam ‘cobalamine’, wat te herleiden is naar het metaal dat in B12 zit: kobalt. Verder zijn methyl-, hydroxy- en adenosylcobalamine de natuurlijke vormen die in B12 zitten en die voorkomen in voedsel. Goed om te weten: dit is alleen te vinden in dierlijke producten, zoals vlees, vis en melk.
Wil je supplementen voor B12 gebruiken, bijvoorbeeld B12 tabletten, dan wordt hydroxocobalamine gebruikt of de synthetische vorm cyanocobalamine. Omdat B12 een zogeheten wateroplosbare vitamine is, is het de enige vitamine die ons lichaam opslaat als een soort reservevoorraad. Dat betekent dat je, wanneer je helemaal gezond bent, je over voldoende voorraad van B12 beschikt. Heb je een tekort aan B12 dan moet je die reservevoorraad dus zelf aanvullen. Het is van belang om dat te doen wanneer je een tekort hebt; juist omdat B12 zo belangrijk is voor al die verschillende lichaamsprocessen. Je kunt het tekort aanvullen door B12 tabletten of door meer dierlijk voedsel te eten.
Voordelen van voldoende voorraad aan B12 in je lichaam
Hoewel B12 dus sowieso een belangrijke bouwsteen is voor je lijf, biedt de vitamine ook allerlei gezondheidsvoordelen wanneer je ervoor zorgt dat je voorraad goed gevuld is. Dit merk je onder andere wanneer je over voldoende B12 beschikt:
- B12 is essentieel voor de productie van rode bloedcellen in het beenmerg. Die rode bloedcellen zorgen ervoor dat zuurstof (in bloed) goed rond wordt gepompt naar verschillende delen in het lichaam. Daardoor voel je je over het algemeen beter en energieker.
- Over energie gesproken: B12 is betrokken bij het metabolisme van koolhydraten, eiwitten en vetten. Zo helpt de vitamine bij de omzetting van voedsel in energie, waardoor je energiehuishouding over het algemeen veel beter is. Nog een reden dus om B12 tabletten te slikken wanneer je tekort komt.
- Daarnaast merk je dat je cognitieve functies het veel beter doen wanneer je level B12 op een goed niveau ligt. Dit resulteert in een beter geheugen en mentale helderheid.
- Wat ook prettig is, is dat B12 betrokken is bij het bevorderen van een gezonde huid, haar en nagels. Dat komt doordat de vitamine de groei van keratinocyten stimuleert. Dat zijn cellen die betrokken zijn bij de vorming van de buitenste laag van de huid en die bijdragen aan een gezonde bos haar en stevige nagels.
- Merk je dat je last hebt van tintelingen of spierzwakte? Ook dan kan B12 helpen. De vitamine is een belangrijke bouwsteen voor het zenuwstelsel van je lichaam.
B12 tabletten en dierlijk voedsel voor boost van B12 level
Kortom: het is raadzaam om actief bezig te gaan met je B12 level wanneer je merkt dat je veel moe bent, wanneer je last hebt van tintelingen en spierzwakte en wanneer uit onderzoek gebleken is dat je een tekort aan B12 hebt. Dit kan met behulp van B12 tabletten en het eten van dierlijke producten zoals vlees en vis. In rood vlees, orgaanvlees en lamsvlees zit veel B12. Dat geldt ook voor vette vis zoals zalm en makreel, evenals tonijn, mosselen en oesters. In vette vis zitten daarnaast vaak omega-3-vetzuren, wat goed is voor de gezondheid van je hart.
Verder is het goed om te weten dat eieren een goede bron van B12 zijn en dat het met name de eierdooiers zijn waarin veel B12 te vinden is. Ook andere zuivelproducten zoals kaas en yoghurt zijn goede voedingsmiddelen wanneer je je B12 niveau omhoog wil krijgen. Wanneer je vegetarisch of veganistisch eet, is het lastig om aan de slag te gaan met dierlijke producten. In zo’n geval kun je kiezen voor voedingsgist, verrijkte granen (let wel op de verpakking of er B12 in zit) en sommige soorten plantaardige melk. Met B12 tabletten weet je in ieder geval en in alle gevallen zeker dat je het level weer omhoog krijgt.