December is een maand om lekker uit te pakken met hapjes en drankjes. Tijdens de feestdagen wil iedereen genieten en veel mensen zetten hun diëten en principes even aan de kant. Kun jij je ook zo verheugen op december lekkernijen en ben je de kerstmaaltijd al aan het plannen? In dit artikel delen wij de lekkerste hapjes en drankjes voor de decembermaand met je. Inspiratie genoeg!
1. Chique de frituur
Wist je dat je veel borrelhapjes gewoon in de frituur kunt doen? Wat dacht je bijvoorbeeld van gefrituurde olijven, courgette of halloumi? Met een beetje gekruid paneermeel maak je van deze simpele hapjes een echte lekkernij. Serveer met een zelfgemaakte saus, bijvoorbeeld een truffel-, koriander- of citroenmayonaise. Dat zijn chique de friemel borrelhapjes, maar dan uit de frituur!
2. Bloody Mary-Gazpacho
Eigenlijk lijken ze wel een beetje op elkaar: tomatensap met wodka (Bloody Mary) en de koude Spaanse tomatensoep Gazpacho. Voeg ze samen en je hebt een heerlijk drankje voor bij de borrel of een spannende opening van je kerstmaal! Wodka smaakt heerlijk bij tomaat en rode peper, bleekselderij en citroen. Deze ingrediënten kun je koken tot een soep. Laat ze even afkoelen en pureer in de blender met een scheutje wodka. Klaar is jouw Bloody Mary-Gazpacho!
Thuis je eigen cocktails maken? Bekijk deze 5 heerlijke cocktailrecepten.
3. Vegan courgette-rolletjes
Courgette leent zich perfect voor lekkere en veelzijdige hapjes. Je kunt er alle kanten mee uit! Maak dunne plakjes van een courgette (hiervoor kun je heel goed een kaasschaaf gebruiken). Smeer deze in met een lekkere olijfolie en gril de plakjes mooi goudgeel. Je kunt ze nu oprollen met een vulling naar keuze, bijvoorbeeld met zelfgemaakte tonijnsalade. Of go vegan met een vulling van zelfgemaakte hummus!
4. Feestelijke Spoom
Wat past er beter bij de decembermaand dan champagne? Sommige mensen drinken alleen champagne op oudjaarsavond, terwijl ze dit drankje superlekker vinden. Het is toch zonde om niet vaker een flesje open te trekken? Champagne is feestelijk en chique en is daardoor ook een hele mooie aanvulling op een kerstmaal met meerdere gangen; bijvoorbeeld in een spoom. Een spoom maak je door een bolletje sorbetijs naar keuze in een glas te doen en daarover zo’n 90ml champagne te gieten. De champagne Moët Ice Impéral Rosé is hier zeer geschikt voor. Deze rose champagne is lekker met muntsorbet, limoensorbet of een sorbet van rood fruit. Top je spoom af met een blaadje munt of een verse aardbei of framboos. Je serveert dit drankje tussen het voor- en hoofdgerecht. Leuk om aan je gasten te vertellen: de spoom neutraliseert je smaakpapillen zodat je de volgende gang weer op en top kunt proeven!