Je bent vast niet de enige met het prikkelbare darm syndroom, want naar schatting heeft ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking er last van. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat je hier in het dagelijks leven veel last van kan hebben. Daarom leggen we je in deze blog graag uit wat je het beste kan doen of juist niet.
Verminder je stress
De maag en darmen zijn gevoelige organen die reageren op prikkels van zowel je voeding als wel je spanning en emoties. Stress bevordert de buikpijn, neem daarom voldoende rust. Maak een wandeling, lees een boek of ga voor een heerlijke massage met behulp van de massage toestellen. Ook in lastige gevallen kan het helpen om even afleiding te zoeken of even te gaan fietsen om je hoofd leeg te maken.
Beweeg voldoende
Een goede manier om stress te beperken is door simpelweg te gaan sporten. Het heeft een positieve werking, vooral als je voldoende drinkt. Je blijft gehydrateerd en bent goed bezig om fitter te worden. Op deze manier werk je aan je lichamelijke en geestelijke conditie. Al ga je even een blokje om lopen of een half uurtje skeeleren. Alles is beter dan toegeven aan de pijn en op de bank blijven liggen, des te erger dat het dan wordt.
Let op je voeding
Om klachten flink te verminderen is het aan te raden om rustig en bewust te eten. Wanneer je de tijd neemt om ontspannen te eten, geef je jouw vertering de kans om optimaal te werken. Het is ook verstandig om meer vezels te gaan eten, deze geven jou een verzadigd gevoel en bevatten ook meer goede voedingsstoffen. Je krijgt deze vezels binnen door groente en fruit te eten of een volkoren boterham. Eet dus voldoende goede voeding. Vermijd gekruid eten want dit kan jouw darmen prikkelen en irriteren. Sommige mensen met het pds syndroom kunnen niet tegen gluten en melk- producten. Dit kan je eenvoudig testen door het twee weken niet te eten of te drinken.
Als je er bewuster mee omgaat, kan je er goed mee leren leven. Want het is natuurlijk geen ziekte waarbij je dagen in je bed moet liggen. Het is een vervelende aandoening, die je de baas moet blijven. Dan heb je weer controle over jouw eigen darmen.