Heb jij een leuk feest op de planning staan waarbij je in de keuken helemaal los gaat met lekkere hapjes? Maak het feest dan helemaal compleet door de lekkerste champagnes erbij te serveren. Of durf je de uitdaging aan en sla je zelf aan het brouwen? Dat kan! Zo maak je zelf champagne! Koop je liever gewoon een goede fles? Dan vertellen we je graag welke champagne er beschikbaar is en helpen we je tussen champagnesoorten kiezen zodat je de beste champagne voor jouw feestje in huis kunt halen.
1. Brut
Deze champagne komt het meeste voor. Brut champagne is droge champagne die weer in verschillende variëteiten verkrijgbaar is. Door de hoeveelheid suiker verschilt de zoetheid van deze champagne. Brut champagne is algemeen verkrijgbaar, het is leuk om verschillende smaken naast elkaar te zetten om zo het verschil te kunnen proeven en goed aan te sluiten bij de hapjes die wel een zoete toevoeging kunnen gebruiken.
2. Demi-sec
Deze champagne is wat zoeter dan Brut, de Franse wet schrijft voor hoeveel gram suiker er gebruikt moet worden om een champagne demi-sec te noemen. Deze champagne combineert goed met zomerse hapjes waar wat extra zoetigheid geen kwaad kan.
3. Doux
De naam zegt het al: dit is zachte champagne. Doux champagne vind je niet heel veel, het is de meest zoete champagne die wordt gemaakt: meer dan 50 gram suiker per liter. Je moet er van houden, maar zeker bij een neutraal hapje is het een heerlijke toevoeging.
4. Rosé
Deze champagne is meestal droog, je moet er dus echt van houden. Opvallend aan Rosé champagne is natuurlijk de licht roze kleur van de drank. De roze kleur van de drank ontstaat bij traditionele rosé doordat de schillen tijdens het bereidingsproces bij de vloeistof in blijven zitten. De rode schillen van de druiven geven hun kleur af en zo ontstaat het lichtroze van de champagne. Een goedkopere manier is het mengen van rode wijn door de drank, maar dat is niet overal toegestaan.
5. Blanc de blancs
Deze droge champagne wordt gemaakt van Chardonnay-druiven. Er wordt niet gemengd met andere rassen druiven en dat proef je terug in je glas. Deze champagne combineert uitstekend met hapjes waar vis in verwerkt zit of seizoensgroente zoals asperge.
6. Blanc de noirs
Net als de Blanc de blancs wordt ook de Blanc de noirs van één specifieke soort druiven gemaakt, namelijk van ofwel Pinot Noir ofwel Meunier. Dit combineert mooi met wat zwaardere hapjes waar vlees in verwerkt zit.
7. Vintage champagne
Alle soorten vintage champagne, of het nou rosé is of niet, kenmerken zich door het jaartal dat eraan hangt. Vintage champagne wordt gemaakt van druiven uit één enkel oogstjaar. Een unicum dus waar je extra lang van moet genieten.
Welke champagne kies jij? Maak een keus uit de juiste champagne bij de hapjes van jouw keuze en maak er een leuk feestje van!