Uit onderzoek blijkt dat men in Nederland gemiddeld 2,4 kopjes koffie per person per dag drinkt. Voor velen is het drinken van koffie een onmisbaar onderdeel van het dagelijks ritueel, maar is het wel goed voor je? Lees verder om erachter te komen wat de gezondheidsvoordelen en risico’s van koffie drinken zijn.
Gezondheidsvoordelen van koffie
- Koffie verhoogt je energie
De stimulerende werking van koffie is voor velen misschien de belangrijkste reden om koffie te drinken. Veel mensen voelen zich energieker en kunnen zich beter concentreren na het drinken van koffie. Cafeïne heeft een stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel en verhoogt bijvoorbeeld de afgifte van het gelukshormoon dopamine en stresshormoon adrenaline. De mate van het effect verschilt per persoon afhankelijk van leeftijd, lichaamsbouw en gewicht bijvoorbeeld. Sommigen ervaren deze stimulerende werking niet.
- Koffie bevat gezonde voedingsstoffen en antioxidanten
Koffie bevat veel voedingsstoffen en antioxidanten die het lichaam nodig heeft. Zo bevat het bijvoorbeeld: mangaan, kalium, magnesium, iboflavine, panthotheenzuur en niacine (vitamine B3).
- Cafeïne versnelt de vetverbranding
Cafeïne inname bevordert de vetverbranding in het lichaam. Dit effect is wel tijdelijk – bij regelmatig gebruik raakt het lichaam eraan gewend.
- Koffie drinken verlaagt mogelijk het risico op diabetes, Parkinson’s en Alzheimer’s
Onderzoek toont aan dat er een verband is tussen het drinken van koffie en een lagere kans op ziektes zoals diabetes, Parkinson’s en Alzheimer’s. Echter is de precieze oorzaak voor het verband nog onduidelijk.
Risico’s bij teveel koffie
- Je kunt verslaafd raken aan koffie
Het is mogelijk om verslaafd te raken aan koffie. Zeker als je het regelmatig drinkt in grote hoeveelheden is de kans op een koffieverslaving groot. Wanneer je stopt kan je last krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn, een slecht humeur, duizeligheid, spierpijn en meer.
- Koffie kan bijdragen aan slapeloosheid
De stimulerende werking van koffie heeft ook een keerzijde: Veel mensen kunnen er slecht van slapen. Drink daarom geen koffie in de avond als je daar last van hebt.
- Koffie verergert angstgevoelens en rusteloosheid
Een ander negatief effect van koffie is dat het gevoelens van rusteloosheid en angst kan verergeren. Dit komt doordat cafeïne het insulinegehalte en aanmaak van adrenaline verhoogt. In plaats van energiek voel je je eerder gespannen en kun je last hebben van hartkloppingen en trillingen.
- Je moet vaker plassen van cafeïne
Cafeïne stimuleert de werking van je blaas en darmen, waardoor je vaker naar de wc moet. Bij blaasproblemen is het raadzaam om koffie met mate te drinken of zelfs helemaal niet.
Conclusie: Koffie drinken is niet schadelijk binnen een evenwichtig dieet
Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van koffie drinken. Het nuttigen van koffie is niet schadelijk bij een gebalanceerd dieet. Let op dat je niet teveel koffie drinkt per dag, want overmatige consumptie brengt risico’s met zich mee. Het Voedingscentrum geeft het advies dat je iedere dag 400 milligram cafeïne (ongeveer 4 kopjes koffie) kan drinken zonder negatieve effecten. Uiteraard kan de grens per persoon verschillen, dus kijk wat het beste bij je past.
Zin gekregen in een lekker kopje koffie? Ontdek de 6 lekkerste koffiesoorten en kies je favoriet. Of doe inspiratie op voor andere gezonde drankjes.